Prima pagină » Sanatate » Alimente care scad potasiu – Ce dietă trebuie să urmeze cei cu probleme la rinichi

Alimente care scad potasiu – Ce dietă trebuie să urmeze cei cu probleme la rinichi

28 mart. 2022, 10:35,
în Sanatate

Multă lumă caută alimente care scad potasiu. Adevărul este că nu există astfel de alimente, ci doar cele care au un conținut scăzut de potasiu. Persoanele care își doresc să scape de acest mineral din corp, trebuie să urmeze o dietă adecvată și să aibă un stil de viață sănătos.

Când trebuie să evităm potasiul

Potasiul este un mineral care, de obicei, ne ajută organismul. Acesta are foarte multe beneficii, printre care și stimularea mușchilor și a nervilor, dar și funcționarea normală a inimii. Pe deasupra, acesta este un bun ajutor în a păstra echilibrul lichidelor din organism. Așadar, corpul uman are nevoie de potasiu, însă unele persoane trebuie să îl evite.

Cei care suferă de boli renale cronice, au probleme cu gestionarea nivelului de potasiu din corp. De obicei, atunci când rinichii funcționează normal, potasiul în exces din sânge este eliminat prin urină. Însă, atunci când este vorba de persoane care suferă de anumite boli de la nivelul rinichilor (cronice), organismul nu va funcționa normal, pe același principiu. Astfel, prea mult potasiu poate fi dăunător.

Ce este Hiperkaliemia

Chiar dacă organismul nostru are propriul mecanism de apărare complex, în cazul unor persoane acesta nu funcționează așa cum este normal.

Acest lucru poate fi descoperit printr-o analiză simplă de sânge. În mod normal, o persoană ar trebui să aibă între 3-5 meq/L de potasiu în sânge. Este periculos dacă cantitatea este mai mică sau mai mare decât valorile menționate.

Hiperkaliemia apare atunci când nivelul de potasiu din sânge crește peste 5 meq/L. De obicei, simptomele ne indică prezența acesteia atunci când avem o cantitate de 6 meq/L de potasiu în corp (sau peste).

Aceasta nu este de ignorat, pentru că poate cauza foarte multe complicații (de la probleme la nivelul inimii și slăbirea extremă a mușchilor până la deces).

Așadar, persoanele cu această problemă trebuie să urmeze o dietă corespunzătoare sau chiar să se prezinte la doctor pentru tratament.

Ce alimente trebuie să evităm

Există destul de multe alimente care sunt foarte bogte în potasiu. Acestea ar trebui evitate de către persoanele cu boli renale cronice. De exemplu, lactatele fac parte din categoria acestor alimente. Cel mai bine este să nu depășiți un pahar de lapte pe zi, de exemplu.

Chiar dacă fructele și legumele sunt foarte sănătoase, acestea au un conținut mare de potasiu. Sucurile de fructe și de legume trebuie evitate sau cosumate moderat (de exemplu, sucul de morcovi sau cel de portocale).

Alte alimente de evitat sunt bananele, roșiile, avocado, prunele, spanacul și broccoli, pastele și orezul brun.

Dacă doriți să mâncați carne, asigurați-vă că o pregătiți în cantități destul de mici.

Alimente care scad potasiu – Ce avem voie să consumăm

Există și alimente mai puțin bogate în potasiu care nu sunt atât de periculoase. Sfatul specialiștilor este ca aceste alimente să fie gătite, fierte sau prăjite, pentru că astfel, potasiul va fi și mai redus.

Câteva legume potrivite sunt ardeii, salata verde, ceapa, vânăta,  fasolea. Mai există și fructe, precum afinele, căpșunele, mărul.

Puteți consuma și lapte procesat, iaurt, brâză, însă în cantități mici.

Cel mai bine este ca dieta să nu depășească doza zilnică de 2000 mg de potasiu. Astfel, prevenim riscul apariției Hiperkaliemiei.

Un alt sfat al specialiștilor este să consumați multă apă (în jur de 1,5 – 2 litri pe zi). De asemenea, înainte de a găti fructele sau legumele, le putem lăsa ceva timp în apă pentru a mai reduce potasiul.

Așadar, alimentele care scad potasiul trebuie acompaniate de o dietă corespunzătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024