Un nivel ridicat de testosteron este unul dintre simptomele caracteristice pentru sindromul ovarului polichistic si daca este insotit de menstruatii neregulate poate cauza acneea, hirsutismul sau caderea parului. Un stil de viata sanatos si un meniu echilibrat reprezinta baza pentru ameliorarea sindromului ovarului polichistic. Iata principalele alimente care scad nivelul de testosteron in mod natural:
1. Nucile. Nucile de orice tip sunt foarte utile pentru a reduce simptomele sindromului ovarului polichistic. In cadrul studiilor realizate s-a stabilit ca grasimile mono si polinesaturate reduc nivelul de hormoni androgeni, productia de insulina si nivelul de colesterol pentru pacientele diagnosticate cu aceasta afectiune. Astfel, voluntarele care au consumat nuci sau migdale timp de cel putin 6 saptamani au prezentat imbunatatiri rapide ale starii de sanatate. Pentru femeile care au mancat nuci s-a constatat cresterea nivelului de globulina, un hormon care se combina cu testosteronul si limiteaza efectul negativ al acestuia. In cazul femeilor care au consumat migdale s-a constatat diminuarea nivelului de testosteron liber. In concluzie nucile reprezinta un element important al regimului alimentar pentru sindromul ovarului polichistic.
2. Pestele. Potrivit specialistilor, acizii grasi de tip Omega-3 sunt asociati cu un nivel redus al testosteronului in organismul pacientelor. Astfel, in cazul femeilor supraponderale care sufera de sindromul ovarului polichistic, un consum zilnic de minimum 3g de acizi grasi de tip Omega-3 timp de 8 saptamani reduce concentratia de testosteron din sange cu pana la 47%. Sursa principala de grasimi de acest tip este pestele gras, in special somonul, macroul, heringul, tonul si pastravul. Consuma cel putin 3 portii de 100g de peste in fiecare saptamana pentru a mentine un nivel redus al testosteronului.
3. Ceaiul. Atat ceaiul fierbinte, cat si cel cu gheata pot imbunatati rapid starea pacientelor care au sindromul ovarului polichistic. Ceaiul de menta are proprietati antiandrogenice si reduce hirsutismul. In cadrul studiilor realizate s-a observat ca femeile care au aceasta afectiune si beau ceai de menta de 2 ori pe zi, timp de cel putin 30 de zile, prezinta un nivel mult mai redus al testosteronului total si liber. De asemenea, pacientele considera ca pilozitatea in exces este diminuata si devin mai optimiste. Ceaiul de maghiran are, de asemenea, capacitatea de a restabili echilibrul hormonal si de a regla ciclul menstrual. Astfel, femeile diagnosticate cu aceasta afectiune care consuma ceai de maghiran de doua ori pe zi timp de o luna vor diminua rezistenta la insulina si vor avea un nivel mai redus al hormonilor androgeni.
4. Ciupercile Reishi rosii. Ciupercile rosii din specia Reishi provin din Japonia si au multiple beneficii pentru sanatate. In cadrul studiilor in care s-a investigat potentialul antiandrogenic a 20 de specii de ciuperci, ciupercile Reishi au fost cele mai eficiente pentru stoparea actiunii testosteronului si reducerea nivelului total. Acest tip de ciuperci previne conversia testosteronului in DHT, proces care creeaza probleme prin agravarea acneei si caderea parului. Sunt utile pentru indesirea parului, ingrosarea firelor si reducerea numarului de fire pierdute zilnic in urma caderii.
In ceea ce priveste acneea previn inflamatiile, reduc semnele lasate de leziuni si accelereaza vindecarea.
5. Semintele de in. Potrivit specialistilor, semintele de in reduc nivelul de hormoni androgeni in cazul barbatilor care sufera de cancer de prostata. In cazul unei paciente in varsta de 31 de ani care suferea de sindromul ovarului polichistic, suplimentarea cu 30g de seminte de in pe zi timp de 2 luni a avut drept efect reducerea testosteronului total si liber. De asemenea, s-a remarcat si diminuarea pilozitatii in exces. Semintele de in sunt foarte usor de integrat in cadrul meniului zilnic. Pot fi adaugate la smoothie-uri, salate sau piureuri. De asemenea, pot face parte din umpluturile pe care le prepari pentru placinte sau vor adauga un gust deosebit portiei de cereale de la micul dejun. Nu uita sa le rasnesti inainte de a le consuma pentru a facilita preluarea nutrientilor esentiali de organism. sursa: eva.ro
(A.M.)