Alimentele care scad glicemia rapid sunt benefice persoanelor cu diabet sau prediabet. Consumul de alimente bogate în vitamina C și potasiu au un efect pozitiv asupra hiperglicemiei. Merele, fasolea sau asparangusul sunt recomandate în dieta persoanelor ce se confruntă cu un nivel de glucoză mare în sânge.
Cu toate că multe persoane doresc să scadă nivelul glicemiei din sânge, trebuie avut grijă pentru că un nivel prea mic poate duce de asemenea la complicații. Hipoglicemia se poate manifesta printr-o stare de slăbiciune, transpirații abudente și agitație.
Alimente care scad glicemia rapid – controlul zahărului din sânge
Persoanelor cu diabet sau prediabet le sunt recomandate alimentele cu un conținut mare de vitamina C, antioxidanți și potasiu. Acestea sunt benefice pentru a-și menține un nivel cât mai scăzut al glicemiei. Consumul de asparagus este recomandat deoarece are un conținut mare de vitamina C ce protejează țesuturile de ateroscleroză. Leguma se poate servi în salate sau ceaiuri. De asemenea, persoanelor cu diabet le este recomandat consumul a maximum jumătate de kilogram de mere pe zi. Acestea au un conținut ridicat de fibre, asigurând eliminarea glucozei. Un alt aliment benefic pentru menținerea glicemiei, dar și pentru sănătatea inimii, este fasolea.
„Tecile de fasole au efect de scădere a glicemiei. Nu este recomandată în schimb fasolea boabe, pentru că are mulţi hidraţi de carbon”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Ionescu.
Printre ceaiurile recomandate în păstrarea unui nivel optim al glicemiei se numără cel verde chinezesc, ceaiul de afin, cătină și cel din frunze de dud alb. Băuturile trebuie consumate maxim de trei ori pe zi și nu trebuie să le beți în locul apei. Cel mai recomandat fruct este grapefruit-ul deoarece are un conținut scăzut în glucide. Puteți consuma aproximativ 500 de grame pe zi. Pentru diabeticii de tip 1 și 2, usturoiul crud poate facilita scăderea glicemiei. Acesta are anumiți compuși cu efecte asemănătoare insulinei. Reducând cu aproximativ 29 la sută glicemia, scorțișoara încetinește descompunerea carbohidraților. Totodată, în organism acționează ca insulina, însă într-un ritm mai lent.
Când ar trebui să ne îngrijoreze glicemia
Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Aceasta poate poate oscila de la hiperglicemie la hipoglicemie. O persoană ce are o cantitate mare de zahăr în sânge se confruntă cu hiperglicemia, iar în cazul în care are nivelul zahărului este scăzut se confruntă cu hipoglicemie. Dacă urmați o dietă sau săriți peste anumite mese vă puteți confrunta cu scăderea glicemiei în sânge. Principalele simptome sunt greața, tremurul, amețelile și furnicăturile de la nivelul extremităților. Pe de altă parte, dacă aveți dureri de cap, nu vă puteți concentra, vă este sete permanent și aveți vedere înțețoșată, vă puteți confrunta cu o glicemie mărită.
În cazul în care hiperglicemia nu este tratată la timp, poți dezvolta boli cardiovasculare, insuficiență renală, cataractă și infecții la nivelul danturii. Pe de altă parte, persoanele cu hipoglicemie își pot pierde conștiința deoarece creierul are nevoie de glucoză pentru a putea funcționa. Dacă nu este tratată la timp, aceasta poate ataca organele, vasele de sânge și poate duce la deteriorarea nervilor.
O dietă sănătoasă ce conține alimente care scad glicemia rapid, poate include ghimbirul, avocado, semințele de schinduf, in și chia. Totodată, o atenție sporită trebuie acordată și sportului, consumului de apă și stresului. Acestea pot avea consecințe asupra creșterii glicemiei. În cazul în care prezentați unul din simptomele de mai sus, trebuie să consultați medicul specialist.