Persoanele care suferă de hipertiroidism, o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni, sunt interesate să știe ce alimente reglează tiroida și dacă există o dieta anumite pentru afecțiunile acestei glande.
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman și are o greutatea de 5-6 g la nou-născut și o greutate de 25-30 g la adult, fiind mai mare la femei decât la bărbați. Glanda tiroidă este situată în regiunea antero-laterală a gâtului.
Tiroida influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier sau inimă.
Afecțiunile grandei tiroide sunt determinate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni. În cazul în care nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava și pot cauza alte probleme severe de sănătate. Afecțiunile asociate glandei tiroide sunt hipotiroidismul, când această glandă produce mai mulți hormoni decât ar trebui, hipotiroidismul, când tiroida produce prea puțini hormoni, și cancerul de tiroidă.
Alimente care reglează tiroida: Cum ții sub control hipertiroidismul
Persoanele care suferă de hipertiroidism vor să știe dacă există o anumită dietă care să le îmbunătățească starea de sănătate.
Chiar dacă nu există o rețetă – minune, sunt unele alimente care ajută la reglarea tiroidei. Printre acestea se numără produsele lactate, precum laptele, iaurtul și brânză.
De asemenea, alimentele bogate în proteine, precum ouă, carne și pește, sunt recomandate pentru controlul hipertiroidismului.
Și uleiurile și grăsimile sunt recomandate pentru persoanele care au probleme cu glanda tiroidă. Astfel, este recomandat să consumi smântână, unt, maioneză, ulei de măsline și alte alimente cu un conținut bogat de grăsime.
Nucile intră și ele pe lista alimentelor care ajută la un control al hipertirodismului.
Și zahărul, mierea, pâinea și biscuiții pot fi introduse într-o dietă de către pertsoanele care suferă de afectarea glandei tiroide.
Alimente care reglează hipotiroidismul
În unele cazuri poate fi vorba despre hipotiroidismul, adică este încetinită producția de hormoni T3 și T4. Această afecțiune a glandei tirodie are ca simptome oboseala, somnolența, căderea părului sau luarea în greutate.
Persoanel care suferă de hipotiroidism, trebuie să urmezi o dietă strictă și echilibrată, care să includă alimente din toate grupele principale: produsele lactate, legume, fructe, cereale, etc.
Alimentele bogate în fibre, care să regleze glanda tiroidă în caz de hipotiroidism, trebuie să aibă un conținut scăzut de grăsimi.
Astfel, este recoamndată carnea slabă, de pui, vită, curcan sau iepure. Peștii și ouăle sunt de asemenea recomandate. Aceste aliemnte trebuie consumate în porții mici, de trei sau patru ori pe săptămână. Produsele lactate trebuie să fie degresate sau cu un conținut scăzut de grăsimi.
De asemenea se recomandă în locul consumulu ide zahăr a steviei sau a mierii. Legumele și fructele sunt și ele recomandate persoanelor care suferă de hipotiroidism.
Și o cantitate moderată de produse pe bază de cereale sau bogate în amidon, cum ar fi pâinea, cartofii, orezul și pastele trebuie să facă parte din dieta unei persoane care vrea să țină sub control hipotiroidismul.