Există mai multe alimente care pot irita esofagul. Află care sunt acestea, pentru a sta departe de ele, mai ales dacă te confrunți cu reflux gastroesofagian.
Boala de reflux gastroesofagian aduce cu sine un esofag iritat. Acest lucru se întâmplă în momentul în care acidul gastric urcă spre esofag, ducând la apariția arsurilor gastrice. Netratat, refluxul gastric poate avea consecințe grave pe termen lung. Din cauza regurgitării acidului, afectarea țesutului de pe esofag poate determina îngustarea esofagului, esofagul lui Barrett, cancer la esofag şi tuse cronică.
De aceea, este necesar să nu consumi alimente care conțin carbohidrați rapid fermentabili. Acestea sunt responsabile de inflamația intestinului, flatulență, balonare și alte probleme digestive.
Alimente care irită esofagul
Pe lista alimentelor neprietenoase cu esofagul, se numără: produsele alimentare fermentate, alimentele acide, produsele lactate, roșiile, porumbul, varza, băuturile carbogazoase și ceapa.
Produse alimentare fermentate
Sunt considerate produse alimentare fermentate: vinul, brânza, oțetul, iaurtul și varza murată. Chiar dacă acestea sunt bogate în probiotice, persoanele care se confruntă cu reflux gastroesofagian nu le tolerează foarte bine.
Alimente acide
Nerecomandate persoanelor cu esofag iritat sunt și alimentele acide. Cele mai cunoscute sunt portocalele. Acestea provoacă arsuri la stomac și trebuie evitate sau înlocuite cu alte fructe (cu bananele, de exemplu).
Produse lactate
Lactatele sunt produse care nu ridica probleme de digestie la omul sanatos. Însă, când vine vorba despre persoane cu probleme digestive, lucrurile stau diferit. Atunci când lactoza nu este digerată în mod corespunzător – cum se întâmpla în cazul persoanelor cu intoleranţă la lactoză – posibil să apară flatulenţă şi să se înrăutăţească simptomele.
Porumb
Porumbul poate fi consumat în diverse moduri. Copt, fiert sau sub formă de floricele, el este delicios. Însă ce se întâmplă în cazul persoanelor cu probleme digestive? Ei bine, porumbul poate să îngreuneze digestia acestora. Chiar dacă se simte ca o gustare ușoară și sănătoasă, este bogată în carbohidrați, fapt ce duce la probleme cu digestia. Din fericire, cerealele integrale par a fi mai bine tolerate de majoritatea oamenilor.
Roșii
Roșiile nu sunt bine primite de cei cu esofagul iritat. De exemplu, pasta de tomate are fructoză în exces, motiv pentru care nu este recomandată decât în cantități mici.
Varză
Varza se află pe lista alimentelor care produc gaze. Cu toate acestea, varza verde și cea roșie par a fi mai bine tolerate de cei mai mulți oameni, în timp ce varza creață și varza chinizească nu. De aceea, pentru a nu avea probleme cu refluxul gastroesofagian și, implicit, cu esofagul iritat, stai departe de varză.
Băuturi carbogazoase
Astfel de băuturi pot crește aciditatea gastrică. Potrivit unui studiu, consumul de băuturi carbogazoase provoacă arsuri la stomac, crescând riscul cu 69% de a experimenta simptome ale refluxului gastroesofagian.
Ceapă
Ceapa, cu precădere cea crudă, cauzează arsuri la stomac. Așa că, dacă știi că te confrunți cu probleme digestive, nu consuma ceapă crudă. În acest fel, scapi de neplăcerile provocate de un stomac și un esofag iritat.