Prima pagină » Culinar » Alimente care fac rău la rinichi dacă le consumi în cantitate mare
Alimente care fac rău la rinichi dacă le consumi în cantitate mare

Alimente care fac rău la rinichi dacă le consumi în cantitate mare

10 feb. 2020, 08:04,
în Culinar

După cum se știe prea bine, rolul rinichilor este să elimine prin urină toxinele din organism și să purifice sângele. Pentru asta, ei lucrează zi și noapte, fără pauze, sărbători sau vacanțe. Este esențial să avem grijă de “filtrele” organismului nostru și să le asigurăm funcționarea optimă. Iar unele alimente, oricât de mult ne plac, le pot face mult rău. Vestea bună: niciodată nu e prea târziu să ne îmbunătățim dieta, astfel încât să eliminăm riscurile la care ne-am putea supune rinichii.

Carnea roșie. Auzim mereu că proteinele sunt foarte bune pentru sănătatea noastră. Este adevărat, însă prea multe pot crea efectul contrar. De exemplu, o dietă bogată în carne roșie, care conține multe proteine animale, poate afecta sănătatea rinichilor noștri.

Alimente care fac rău la rinichi dacă le consumi în cantitate mare

Alcool. La fel ca și consumul excesiv de carne roșie, prea mult alcool are același efect asupra rinichilor, care nu vor mai putea să curețe așa cum trebuie sângele. În plus, alcoolul în exces duce la deshidratare, care împiedică buna funcționare a organelor interne.

Sarea de masă. E foarte adevpărat că organismul nostru are nevoie și de sodiu, pentru a funcționa la parametri normali, însă în exces, acesta va determina rinichii să rețină apă. Prea multă sare poate, de asemenea, crește cantitatea de proteine care se elimină prin urină.

Cofeină. Milioane de oameni din întreaga lume o conusmă, mai ales dimineața, ca să aibă mintea cât mai limpede în fața zilei plină de obligații care îi așteaptă. Excesul de cofeină, însă, poate face rinichii să cedeze. Experții spun că nu ar trebui să consumăm mai mult de două cești de cafea pe zi. Atenție și la celelalte băuturi energizante care conțin cofeină!

Îndulcitorii artificiali. Pentru că zahărul rafinat are o reputație tot mai proastă, au fost creați îndulcitorii artificiali. Poate că, teoretic, sunt mai buni pentru sănătate, dar pot afecta buna funcționare a rinichilor. Încercați mai bine să consumați îndulcitorii din ștevie sau mierea ecologică.

Alimente care fac rău la rinichi dacă le consumi în cantitate mare

Produsele lactate. Chiar dacă sunt o excelentă sursă de proteine, lactatele trebuie consumate cu moderație, în special de persoanele care suferă de afecțiuni ale rinichilor. Și asta deoarece au prea mult calciu, care poate favoriza apariția pietrelor la rinichi.

Băuturile carbogazoase. Sarea și băuturile energizante conduc în topul alimentelor nocive pentru rinichi. Sunt pline de zahăr, sau îndulcitori artificiali și sodiu.

Alimentele modificate genetic. Multe dintre culturile actuale sunt întreținute cu ierbicide și pesticide extrem de toxice pentru rinichi, așadar, mare atenție la sursele de unde ne procurăm hrana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *