Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimente care ne curăța ficatul
Alimente care ne curăța ficatul

Alimente care ne curăța ficatul

30 aug. 2020, 11:53,
în Sanatate

Alimente care curăța ficatul. Dieta joacă un rol important în sănătatea ficatului. Trebuie să limităm alcoolul, alimentele prea bogate în zaharuri și grăsimi și să eliminam consumul de produse industriale sau prelucrate, adesea prea bogate în aditivi.

O dietă slab echilibrată tinde să obosească ficatul, care nu-și mai poate face treaba corect și asigura funcțiile biochimice și metabolice esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Pe de altă parte, alimentele bogate în antioxidanți, minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier) ​​și vitamine (A, B și C) sunt benefice pentru ficat. Acestea ajută la curățarea de toxine și la protejarea de bolile hepatice.

Ciocolata neagra

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, ciocolata, cu condiția să fie neagră și cu un conținut de cacao mai mare de 70%, este bună pentru ficat. Magneziul pe care îl conține are un efect protector asupra acestui organ. În plus, este foarte bogat în antioxidanți, ceea ce face posibilă întârzierea îmbătrânirii celulelor hepatice, curatarea lor de anumite toxine și limitarea inflamației. Aceste substanțe au și virtuți antidepresive și energizante.

Alimente care curăța ficatul. Nuci

Semințele oleaginoase (nuci, nuci din Brazilia, pecan, macadamia, alune, migdale) sunt extrem de bogate în fosfor, o sare minerală foarte benefică pentru ficat. Fosforul ajută la metabolizarea lipidelor, astfel digerând și descompunând grăsimile și împiedicându-le să se acumuleze în ficat. Fără fosfor, ficatul nostru ar fi supraîncărcat cu grăsimi și am fi mai expuși riscului de a avea boli hepatice (steatoză, de exemplu).

Produse lactate

Înainte, laptele era un aliment nobil. Astăzi, are o reputație mai puțin bună, deoarece este considerat prea gras și dificil de digerat. Ca urmare, oamenii sunt extrem de deficienți în calciu, un nutrient esențial pentru oase și dinți puternici, coagularea sângelui, eliberarea hormonilor. Atunci când sunt consumate cu moderație și sunt chiar benefice pentru ficat.

Ceai verde

Ceaiul, și mai ales ceaiul verde, este foarte bogat în antioxidanți. Aceste molecule fac posibilă activarea și detoxifierea ficatului, reducând astfel riscul de a dezvolta boli hepatice (fibroză, steatoză, hepatită etc.). În plus, conținutul său de polifenoli, cunoscut pentru proprietățile lor antioxidante, ajută la reducerea nivelului de lipide din sânge și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Este, de asemenea, un bun agent anti-cancer, care poate reduce în special riscul de cancer la ficat. In țările în care consumăm mult ceai, numărul bolilor hepatice este mai mic. Un studiu olandez din 2017 publicat în Journal of Hepatology a arătat că consumul frecvent de ceai verde (mai mult de 3 căni pe zi) a redus riscul de ficat rigid (cu cât ficatul este mai rigid, cu atât este mai mare riscul de fibroză și, prin urmare, cu atât este mai mare riscul de steatoză, sau chiar de ciroză).

Alimente care curăța ficatul. Maruntaie

Ficatul are nevoie de fier: fierul este stocat în principal în ficat, datorită feritinei, o proteină care transportă fierul în hemoglobină atunci când este nevoie. În caz de deficit de fier, sistemul imunitar este slăbit și celulele hepatice pot funcționa ușor. În plus, ficatul este capabil să ia fierul necesar fără a exista riscul supraîncărcării (cu excepția cazului de boală genetică, numită hemocromatoză), deci asigurați-vă că consumați suficientă carne, în special carne roșie (carne de vită) sau organe, care sunt bogate în fier.

Fructe roșii

Fructele roșii, precum coacăzeke negre, afinele sau căpșunile, sunt deosebit de bogate în vitamina C. Consumul zilnic al acestor fructe ar reduce astfel riscul de inflamație și de deteriorare a celulelor hepatice. Vitamina C promovează, de asemenea, sinteza glutationului, un puternic antioxidant care întărește sistemul imunitar, detoxifică ficatul și combate radicalii liberi.

Cafea

Studii recente au arătat că cofeina, o substanță antioxidantă, stimulează funcționarea celulelor hepatice și au avut un efect protector la pacienții cu afecțiuni hepatice. Așadar, beți cafea în cantități rezonabile, două până la trei căni pe zi, dar neîndulcita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 noiembrie 2024
07 noiembrie 2024