Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alimente care afectează rinichii
Alimente care afectează rinichii

Alimente care afectează rinichii

30 nov. 2020, 06:40,
în Sanatate

Rinichii sunt organe vitale, iar funcția lor principală este de a elimina anumite deșeuri produse de organism sau provenind din alimente, în special ureea, rezultata din digestia proteinelor, creatinina provenita din celulele musculare, acidul uric și alte toxine. Rinichii au și alte funcții: echilibrează mineralele necesare organismului, precum potasiu, sodiu și calciu provenind din alimente; ei mențin echilibrul hidric al corpului prin producerea de urină; produc hormoni, enzime și vitamine. Iata 9 alimente care afectează rinichii!

Pentru a avea grijă de rinichi și pentru a preveni afecțiunile renale care duc la insuficiență renală cronică, este recomandat să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată, hidratare regulată pe tot parcursul zilei și să practicați activitate fizică, prevenind supraponderalitatea și obezitatea, factori de risc pentru bolile renale.

Consumul de sare ar trebui să fie, de asemenea, moderat pentru a limita riscul de hipertensiune arterială care favorizează afecțiunile renale. Aportul de proteine ​​și grăsimi ar trebui, de asemenea, să fie moderat, deoarece aceste macromolecule sunt filtrate de rinichi. Un exces din acești nutrienți poate suprasolicita acest organ filtrant. În prevenirea calculilor renali, este recomandabil să vă limitați consumul de zahăr și, în special, fructoza rafinată, precum și consumul de băuturi carbogazoase, ambele acidificând urina care favorizează formarea calculilor renali.

Ouă

Ouăle sunt alimente acidifiante precum carnea și brânza. Dezechilibrul acido-bazic promovează calculii renali. Cu cât consumăm mai puțin alimente acidifiante, cu atât avem mai puții acizi în urină și cu atât mai puțin material pentru a produce pietre.

Alcool

Alcoolul consumat în exces este rău pentru rinichi. Băuturile alcoolice cresc tensiunea arterială, ceea ce favorizează apariția insuficienței renale.

Aliment care afectează rinichii: zahăr

Zaharurile industriale rafinate prezente, de exemplu, în produsele de patiserie industriale pun o presiune excesivă asupra pancreasului și a rinichilor. Alimentele bogate în zaharuri rafinate promovează, de asemenea, dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Ciocolata neagra

Ciocolata neagră este bogată în oxalat de calciu. Majoritatea pietrelor urinare sunt formate din oxalat de calciu. Pentru a preveni calculii urinari, limitati consumul de ciocolata neagra si alte alimente bogate in oxalat de calciu: rubarba, arahide, nuci, migdale, spanac.

Carne rosie

Consumul excesiv de proteine ​​și, în special, de carne roșie duce la un exces de uree sau fosfor care crește activitatea rinichilor. În mod ideal, este mai bine să nu depășiți un aport de 70 până la 100 de grame de proteine ​​pe zi, favorizând carnea albă, ouăle și produsele lactate. Cu cât consumul de proteine ​​animale (carne, pește, ouă etc.) este mai mare, cu atât excreția urinară de calciu este mai mare și riscul apariției calculilor urinari este mai mare.

Aliment care afectează rinichii: Cafea

Cafeaua consumata in exces crește tensiunea arterială prin stimularea sistemului circulator. Iar hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru insuficiența renală.

Coca-Cola

Două pahare de Coca-Cola pe zi ar dubla riscul apariției insuficienței renale. Coca-cola conține acid fosforic. Se stie că nivelurile ridicate de acid fosforic interferează cu funcția renală și favorizează calculii renali. În general, s-a dovedit că consumul de sodiu este asociat cu un risc crescut de a dezvolta boli renale cronice.

Brânză de capră

Brânza de capră ca și alte produse lactate este un aliment acidifiant. O dietă acidifiantă ar putea fi dăunătoare rinichilor, care trebuie să se adapteze la o excreție mai acidă pentru a menține echilibrul acido-bazic. Pe de altă parte, alimentele alcaline (în special fructele și legumele) ajută la curățarea rinichilor și a sistemului urinar.

Aliment care afectează rinichii: Sare

Consumată în exces, sarea crește tensiunea arterială ceea ce duce la scleroza progresivă a vaselor renale. Hipertensiunea arterială și diabetul sunt principalele cauze ale insuficienței renale, afectarea rinichilor care duce la deteriorarea capacității lor de filtrare. Este recomandat să consumați maximum 5g de sare pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024