Prima pagină » Informații utile » Alimente bogate în calciu. Cât de important este acesta pentru organismul nostru

Alimente bogate în calciu. Cât de important este acesta pentru organismul nostru

02 sept. 2024, 10:59,
în Informații utile

Deși există și suplimente, alimentele bogate în calciu sunt de preferat pentru a suplini nevoia organismului. Pe lângă acesta, corpul are nevoie și de vitamina D pentru absorbție acestuia.

Calciul este un mineral de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa optim. Deficitul poate provoca o serie de probleme, precum densitate osoasă scăzută și riscul de apariția a anumitor boli. Iată care sunt alimentele bogate în calciul.

Alimente bogate în calciu

Medicii recomandă ca cel puțin jumătate din aportul de calciu zilnic să provină din dietă. Produsele lactate sunt unele dintre cele mai bogate în calciu. Iaurtul, brânza și laptele sunt și cele mai bine absorbite surse ale acestuia.

Datorită oaselor comestibile, sardinele au un conținut bogat de calciu. Acestea mai oferă și proteine și acizi grași de Omega-3 care susțin sănătatea inimii și a pielii. Ca pește, și somonul este indicat ca sursă de calciu.

În ceea ce privesc legumele, în această categorie se încadrează cele cu frunze verzi, precum broccoli, kale și spanac care însă mai dețin și niveluri ridicate de acid oxalic, capabil să reducă capacitatea organismului de a absorbi acest mineral.

Semințele de chia și de susan oferă numeroase substanțe nutritive importante, printre care proteine, grăsimi sănătoase și calciu. Migdalele conțin mult calciu, dar și grăsimi și proteine sănătoase. Acestea sunt, de asemenea, și o sursă bună de magneziu, mangan și vitamina E. Astfel, consumul de migdale ajută la scăderea tensiunii arteriale, a grăsimii corporale și a factorilor de risc pentru bolile metabolice.

Alte surse bune de calciu sunt: cerealele fortificate, smochinele, papaya și portocalele.

Beneficiile pentru organism

Calciul are numeroase roluri și beneficii pentru organism. Cel mai important și cunoscut este faptul că acest mineral susține sănătatea oaselor. Acesta este esențial pentru dezvoltarea, creșterea și menținerea sănătății lor. De asta este important ca, în timpul creșterii, copiii să consume calciu. De altfel, femeile intrate în menopauză pot pierde densitatea osoasă mai mult decât bărbații sau persoanele mai tinere, astfel medicii pot recomanda în acest caz suplimente.

Calciul mai are capacitatea să regleze contracțiile musculare. Acest lucru se întâmplă atunci când un nerv stimulează un mușchi, iar calciu poate ajuta proteinele să realizeze acest proces.

Calciul are și un important rol în coagularea sângelui, fiind una dintre substanțele care participă la acest proces. Acest mineral mai are și atribuția de a calma mușchiul neted care înconjoară vasele de sânge. Astfel, calciul contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Menținerea valorilor normale ale calciului din organism mai poate duce la un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni care implică hipertensiunea arterială, creșterea tensiunii arteriale la persoanele tinere și reducerea valorilor colesterolului.

În funcție de vârstă, valorile de calciu pe care trebuie să le aibă oamenii în organism sunt: 0-6 luni: 200 miligrame (mg);

7-12 luni: 260 mg;

1-3 ani: 700 mg;

4-8 ani: 1.000 mg;

9-18 ani: 1.300 mg;

19-50 ani: 1.000 mg;

51-70 de ani: 1.000 mg bărbați și 1.200 mg femei;

peste 71 de ani: peste 1.200 mg.

femeile însărcinate sau cele care alăptează necesită 1.000-1.300 mg, în funcție de vârstă.

Astfel, pentru a ajunge să menții valorile normale de care are nevoie organismul și pentru a preveni probleme, trebuie să introduci în dietă alimentele bogate în calciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024