Prima pagină » Sanatate » Alimentația în alăptare: Alimente permise și alimente interzise

Alimentația în alăptare: Alimente permise și alimente interzise

31 mart. 2022, 14:30,
în Sanatate

Alimentația este foarte importantă în alăptare. Află ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta și ce ar trebui să eviți în această perioadă.

În calitate de proaspătă mămică, trebuie să fii foarte atentă la dieta ta. Aceasta trebuie să fie una sănătoasă și echilibrată, pentru ca tu și bebelușul tău să vă bucurați de o stare de sănătate perfectă. Cu toții știm că laptele matern este foarte important, deoarece prin intermediul acestuia, celui mic îi este asigurat necesarul nutrițional. În cazul în care mama, în timpul alăptării, nu consumă alimentele potrivite sau dacă dieta este săracă în calorii, poate fi afectată atât cantitatea, cât mai ales calitatea nutrițională a laptelui.

De aceea, în rândurile următoare, ți-am pregătit o listă cu alimentele pe care ar trebui să le consumi și cele pe care ar trebui să le eviți în perioada în care alăptezi bebelușul.

o femeie care alăptează un copil

Cu toții știm că laptele matern este foarte important, deoarece prin intermediul acestuia, celui mic îi este asigurat necesarul nutrițional.

Alimentația în alăptare are un rol covârșitor: Iată ce ai voie să mănânci

Din dieta ta nu ar trebui să lipsească fructele și legumele proaspete, deoarece stimulează lactația. Printre acestea se numără: legumele verzi (salată, spanac, frunze de nap, pătrunjel), morcovii, andivele (au efect energizant și sunt ușor de digerat), fasolea galbenă sau verde (este un bun antioxidant și reglează nivelul colesterolului), rubarba, bamele și vinetele.

De asemenea, numai bune de consumat în timpul alăptării sunt și cerealele integrale. Acestea asigură un aport de glucide complexe, proteine, minerale și vitamine. Ideali pentru micul dejun sunt fulgii de ovăz. Aceștia reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, întăresc sistemul imunitar și țin sub control tensiunea arterială.

Nici alimentele bogate în proteine nu ar trebui evitate. Printre acestea se află ouăle, carnea slabă (pui, curcan), peștele și lactatele semidegresate. În cazul în care ești vegetariană, poți consuma mazăre, fasole, năut, linte, caju, fistic, migdale, alune și ciuperci.

Din alimentația unei mame care alăptează nu ar trebui să lipsească acizii grași. Aceștia nu sunt sintetizați în organism, dar sunt de mare ajutor în dezvoltarea creierului bebelușului. Surse bogate de acizi grași sunt: migdalele, semințele de dovleac, semințele de in, avocado și peștele.

Pentru stimularea lactației, foarte bun este ceaiul de schinduf.

alimente sănătoase așezate sub formă de pizza

Din dieta ta nu ar trebui să lipsească fructele și legumele proaspete, deoarece stimulează lactația.

Alimente interzise în alăptare

De pe lista alimentelor interzise din perioada alăptării nu pot lipsi alimentele procesate, deoarece conțin multe calorii, au cantități mari de zahăr și conțin grăsimi nesănătoase.

Stai departe de fructele de mare, de peștele afumat și de icrele de pește, deoarece pot conține listeria. Evită și peștele gras, deoarece poate fi bogat în mercur: rechin, pește spadă, ton roșu.

Nu consuma nici ouă crude sau alimente care conțin ouă crude, deoarece pot fi infectate cu salmonella. Acestea sunt: maioneza, salata, înghețata, cremele pentru prăjituri.

Interzise sunt și brânzeturile moi, precum: Feta, Gorgonzola, Brie, Camembert, deoarece, de regulă, sunt preparate din lapte nepasterurizat. În cazul în care pe etichetă este menționat faptul că sunt preparate cu lapte pasteurizat, nu există contraindicații.

Ai grijă și la fructele și legumele nespălate. Prin intermediul lor se poate contacta toxoplasmoza.

Totodată, nu consuma carne crudă, ciuperci, dulciuri, cofeină, alcool sau citrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024