Aliaţii din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au fost de acord să finalizeze temporar misiunile din Afganistan, după ce Statele Unite ale Americii au luat decizia de se retrage temporar. Acesta decizie a fost luată miercuri, 14 aprilie 2021, şi au declarat cei de la DPA.
Cele 30 de state care se află în NATO au căzut de acord miercuri seară pentru încetarea misiunilor în Afganistan. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe la care au participat miniştrii Apărării Naționale şi Afacerilor Externe.
Trupele americane retrase din Afganistan până pe data de 11 septembrie 2021
Până pe data de 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurile care au provocat intervenţia armatei americane, Joe Biden preşedintele SUA a declarat presei că trupele americane se vor retrage. Acest lucru nu înseamnă că armata americană nu va reveni din nou în Afganistan. În momentul de față aproximativ 10.000 de soldaţi ai grupării NATO luptă pe fronturile din Afganistan. Principalul motiv al conflictului este de a-i îndepărta pe extremiştii islamişti şi pe talibani. Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a declarat că a discutat cu omologul său despre retragerea trupelor până în luna septembrie, spunând că va respecta această decizie.
Forţele de securitate afgane „sunt pe deplin capabile să-şi apere poporul şi ţara, ceea ce au făcut de la început”, a declarat el într-un tweet după convorbirea telefonică.
„Vom lucra cu partenerii noştri americani pentru a asigura o tranziţie lină”, a adăugat Ashraf Ghani.
România îşi retrage trupele din Afganistan
Miercuri s-a luat hotărârea ca ţările NATO să se retragă din Afganistan. Secretarul de stat american Antony Blinken a fost cel care a declarat că va avea loc această acţiune.
”Noi am atins obiectivele pe care ni le-am fixat. Şi acum, este timpul să ne aducem forţele acasă. Preşedintele Biden va vorbi despre asta în câteva ore în Statele Unite. Şi mă aflu aici pentru a lucra în strânsă colaborare cu aliaţii noştri cu secretarul general (al NATO), asupra principiului pe care l-am stabilit de la început: intrăm împreună, adaptăm împreună şi ieşim împreună”, a afirmat Blinken într-o declaraţie televizată de la sediul NATO.
Miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe din Alianţa Nord-Atalantica vor avea miercuri seara o videoconferinţă condusă de către generalul al Alianţei, Jens Stoltenberg, în prezenţa secretarului de stat american Antony Blinken şi a şefului Pentagonului, Lloyd Austin.
Răspunsul preşedintelui american Joe Biden în cazul în care statele îşi vor retrage trupele din Afganistan a fost că niciun stat aliat să nu fie în opoziție. În prezent, în Afganistan sunt prezenți pe front în jur de 9.600 de militari din 36 de țări.
Până ieri Joe Biden nu voia să-şi retragă trupele din Afganistan
Potrivit unui cominicat, Joe Biden a luat hotărârea ca trupele americane să rămână până peste termenul limită, termen pe care l-au stabilit americanii cu talibanii. Cei din SUA au intervenit în acest conflict care durează mai bine de 20 de ani, după ce au avut loc două atentate în New York şi Pentagon, din 11 septembrie 2001.
În perioada 2010-2011 americanii aveau aproximativ 100.000 de militari trimiși în Afganistan, acesta fiind cel mai mare număr de soldaţi pe care l-au detașat în cei aproape 20 de ani.