Aliații europeni vor trimite aproximativ 80 de tancuri Leopard 2 în Ucraina, spune Germania

Aliații europeni vor trimite aproximativ 80 de tancuri Leopard 2 în Ucraina, spune Germania

25 ian. 2023, 18:40
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz acceptă în cele din urmă să furnizeze tancul de fabricație germană, după ce SUA este de acord să trimită și tancuri americane. Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina, sugerând aproximativ 80 de vehicule,  a anunțat miercuri guvernul de la Berlin, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas. ”

Alte țări care ar putea trimite tancuri Leopard în războiul împotriva Rusiei includ: Polonia, Spania, Norvegia și Finlanda.

Volodimir Zelenski: „Numărul de tancuri și timpul de livrare către Ucraina sunt critice”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat reporterilor că pregătirea echipajelor ucrainene pe tancuri va începe „foarte curând” și că  tancurile Leopard  vor sosi în Ucraina în aproximativ două luni.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a declarat „foarte mulțumit” de promisiunea unor tancuri din SUA, Germania și Marea Britanie.

„Dar vorbind sincer, numărul de tancuri și timpul de livrare către Ucraina sunt critice”, a spus el, într-un interviu pentru Sky News.

Andriy Yermak, șeful biroului lui Zelenski, a salutat anunțul german ca pe un „prim pas”.

„Tancurile Leopard sunt foarte necesare”, a spus el pe Telegram.

Zelenski însuși a salutat de asemenea mișcarea pe Twitter.

„Sincer recunoscător cancelarului și tuturor prietenilor noștri din” Germania, a spus el.

Ambasadorul Rusiei în Germania spune că decizia este „extrem de periculoasă”

Ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaev, a declarat că decizia este „extrem de periculoasă” și a dus conflictul „la un nou nivel de confruntare”.

În timpul unui discurs în parlamentul Germaniei de miercuri, Scholz a încercat să-și apere ezitările lungi cu privire la livrările de tancuri, spunând că „a fost corect și este corect să nu ne lăsăm grăbiți” să luăm o decizie, dar a insistat „pentru această cooperare” cu aliații, în special cu Statele Unite.

Scholz a subliniat, de asemenea, că Germania nu se va angaja activ în război, dar va continua să caute „prevenirea unei escalade între Rusia și NATO”. El a lansat, de asemenea, un apel direct către cetățenii germani care ar putea fi sceptici.

„Aveți încredere în mine, aveți încredere în guvernul german: vom continua să ne asigurăm… că acest sprijin este oferit fără ca riscurile pentru țara noastră să se ridice în direcția greșită”.

Pe lângă cele 14 tancuri Leopard 2A6, Germania va trimite și două vehicule de recuperare a tancurilor, a declarat ministrul adjunct al apărării, Siemtje Möller, într-o scrisoare către legislatorii politicii de apărare, văzută de POLITICO.

Germania va oferi țărilor partenere precum Spania, Polonia, Finlanda și Norvegia, care „doresc să livreze rapid tancuri Leopard-2 din stocurile lor”, permisiunea necesară de reexport, a spus purtătorul de cuvânt.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter că „ salută cu multă putere” decizia Berlinului.

„Într-un moment critic al războiului Rusiei, acestea pot ajuta Ucraina să se apere, să învingă și să prevaleze ca națiune independentă.”

Guvernul norvegian ia în calcul să trimită în Ucraina opt dintre cele 36 de tancuri Leopard

Spania, care deține una dintre cele mai mari flote de tancuri Leopard din UE, cu 347 de tancuri, a declarat anterior că va trimite tancuri la Kiev ca parte a unei coaliții europene, potrivit El País.

Guvernul norvegian ia în calcul să trimită în Ucraina opt dintre cele 36 de tancuri Leopard, dar încă nu a fost luată o decizie, a informat marți seara cotidianul norvegian DN, după o ședință a comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare, citând surse apropiate deliberării.

Portugalia, care are 37 de tancuri Leopard, ar putea furniza patru tancuri coaliției europene care se adună, a declarat marți seara pentru Correio da Manhã o sursă apropiată guvernului.

Țările de Jos, care închiriază 18 tancuri Leopard din Germania, cântăresc, de asemenea, să aprovizioneze unele dintre vehiculele lor blindate, a informat postul de știri olandez ANP, citând un purtător de cuvânt al guvernului. Marți, premierul olandez Mark Rutte a declarat că este „dispus să ia în considerare” cumpărarea tancurilor din Germania și expedierea lor în Ucraina, dar că nu a fost luată nicio decizie.

Miercuri, ministrul suedez al apărării a declarat că Suedia nu a exclus trimiterea unora dintre propriile tancuri într-o etapă ulterioară, potrivit cotidianului suedez Svenska Dagbladet.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *