Prima pagină » Actualitate » Alfred Simonis, deputatul PSD, dă ca sigură varianta intrării la guvernare alături de PNL
Alfred Simonis, deputatul PSD, dă ca sigură varianta intrării la guvernare alături de PNL

Alfred Simonis, deputatul PSD, dă ca sigură varianta intrării la guvernare alături de PNL

04 nov. 2021, 11:24,
George Cristian în Actualitate

Alfred Simonis susţine că PSD va intra la guvernare alături de cei din PNL. Deputatul social democrat consideră că o eventuală coaliție dintre PNL, USR și UDMR este sortată eșecului.

La nivel de propuneri de miniștri, Simonis consideră că Alexandru Rafila ar fi potrivit pentru conducerea Ministerului Sănătății în momentul în care țara trece printr-o criză sanitară mare.

Alfred Simonis susţine că PSD va intra la guvernare alături de PNL

 

Alfred Simonis consideră că, odată cu plecarea lui Ludovic Orban şi a altor parlamentari din PNL, liberalii nu pot forma, alături de USR un nou guvern. Din această perspectivă, o alianță cu PSD este cea mai trainică datorită majorității confortabile de care dispune PSD și PNL în Parlament:

„În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenții, PNL cu USR și cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minoritățile naționale au anunțat că nu mai susțin un astfel de Guvern. Aceste explicații pe care le-am văzut în spațiul public avansate de cei de la PNL și anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîțu este o glumă atât de proastă, încât nici nu știu cum s-o pot interpreta (…).

Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorități, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorități, toți 18 să voteze într-o direcție sau alta, de obicei sunt împărțiți (…), chiar și așa, ar avea undeva la șapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern. Vă dați seama că pe de o parte e greu să învestești un Guvern care să aibă cinci-șase voturi, format din cinci-șase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nici o decizie în Parlament (…).

Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj și concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susținerea unei părți a grupului minorităților nu poate fi învestit în Parlamentul României. Nu excludeți faptul că până săptămâna viitoare, e posibil să mai plece anumiți colegi de la PNL. Or pe zi ce trece, grupul PNL e din ce în ce mai mic, ajunge să fie poate a treia forță din Parlament, în ritmul acesta (…). De aceea, un astfel de Guvern într-o astfel de situație dificilă este o glumă, să faci un Guvern care eventual ar putea trece în Parlament la două, la trei, la cinci-șase voturi este o glumă, pentru că e nevoie în acest moment de decizii serioase, cu susținere consistentă în Parlament, pentru a putea fi deblocată situația în care ne aflăm”.

Marcel Ciolacu vrea ca PSD să aibă funcţia de premier al României

Pe de altă parte, se duc lupte politice majore pentru că cei din PSD negociază foarte dur cu PNL. Așadar, Marcel Ciolacu a declarat recent că social democrații se vor duce la negocieri cu propunerea de premier din partea lor:

„Am avut o discuție cu domnul Florin Cîțu că mâine ne vom vedea. Am anunțat că PSD va merge la consultări cu o propunere de premier. Nu s-a discutat, încă (n.r. dacă va fi el propunerea PSD de premier). Lăsați-mă să vorbesc cu colegii.”, a declarat Marcel Ciolacu, care a precizat că nu s-a văzut cu omologul liberal.

Acesta declară de curând că PSD, alături de specialiști au propus 100 de măsuri pe care Guvernul să le ia

„Eu vă anunţ că am terminat cu colegii mei şi cu specialiştii partidului cele 100 de priorităţi pentru români, atât pe perioadă scurtă cât şi pe perioadă medie şi de la aceste lucruri vom porni discuţiile pe care o să le avem cu Partidul Naţional Liberal sau cu USR. Ce vă pot spune cu certitudine este că Partidul Social Democrat nu va intra în negocieri sau în discuţii sterile privind ministerele. Întâi stabilim programul de guvernare, care sunt priorităţile şi după aceea vom avea discuţii în funcţie de specialiştii fiecărui partid”, a declarat, miercuri, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *