Alexandru Stănescu, demisie din ANRE. Fostul deputat al Partidului Social Democrat a renunţat la funcţia de membru în comitetul de reglementare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE).
Motivul care a stat la baza deciziei lui Alexandru Stănescu a fost cel al controverselor apărute de la numirea sa în funcţie.
Alexandru Stănescu, demisie din ANRE înainte ca CCR să se pronunţe
Astăzi, 2 martie 2022, Alexandru Stănescu şi-a dat demisia din funcţie din cadrul ANRE. Această decizie a lui Stănescu vine înainte că judecătorii Curţii Constituţionale a României să se pronunțe pe sesizarea făcută de Uniunea Salvaţi România (USR), cei care au contestat tocmai numirea acestuia în funcție.
”Începând cu data de 3 martie 2022, Alexandru Stănescu, propus de grupul parlamentar al PSD pentru funcția de membru în comitetul de reglementare al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE), își încetează mandatul, la cerere. În perioada 2012–2020 Alexandru Stănescu a fost deputat PSD, vicepreședinte, apoi președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților”, arată un comunicat al PSD.
De asemenea, fostul deputat al PSD, a avut o primă reacţie după înaintarea demisiei.
„Am înaintat în această dimineață Parlamentului demisia din funcția de membru în comitetul de reglementare al ANRE. Am luat această decizie pentru a mă putea dedica în continuare unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare. Mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată”, a declarat Alexandru Stănescu.
Scandal la ANRE. Președintele agenției a plecat în concediu
Reamintim faptul că România este în aceste momente într-un moment dificil în ceea ce priveşte situaţia facturilor. Având în vedere faptul că statul român traversează o criză energetică de o perioadă îndelungată, preşedintele ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicana. De atunci s-a iscat un scandal în cadrul agenţiei.
În spaţiul public au apărut o serie de informaţii cu privire la facturile uriaşe cu care se confruntă românii. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că bănuieşte mai multe persoane din ANRE de înţelegeri obscure.
În acest context, și Rareș Bogdan a avut o intervenție în ceea ce privește subiectul facturilor controversate și a cerut demisia întregii conduceri a ANRE.
„Trebuie să plece conducerea ANRE. Din punctul meu de vedere, da. Atât Zoltan Nagy, vicepreședintele, care a fost de o impertinență rar văzută la întâlnirea cu liderii Coaliției, cât și Chiriță care stă ascuns de două săptămâni. Din punctul meu de vedere au fost ambii complet ineficienți și o bună parte a sfidării companiilor li se datorează. (n.red. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy) ne-a spus cum nu se poate, ne-a explicat cum Comisia Europeană ne sancționează, ceea ce era fals, ne-a spus cum România nu poate reglementa din nou piața după ce a liberalizat-o, cum toată pregătirea reglementării plafonării de prețuri ar dura trei luni de zile din cauza cadrului pe care ei trebuie să îl facă, practic ne-a explicat că prin iulie-august, când nu mai aveți nevoie de gaz decât să faceți mititei și o tocăniță va fi bine și nu vom avea probleme cu gazele, dar pentru următoarele trei luni este imposibil”, menționa la acel moment Rareş Bogdan.
Astflel, în urma unor controverse legate de numirea sa în funcție, Alexandru Stănescu, demisie din ANRE.