Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila vrea modificarea prețurilor medicamentelor. Ministrul Sănătăţii: „Trebuie să găsim o soluţie”

Alexandru Rafila vrea modificarea prețurilor medicamentelor. Ministrul Sănătăţii: „Trebuie să găsim o soluţie”

07 apr. 2022, 14:30,
în Actualitate

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii de presă joi, 7 aprilie 2022, despre politica de preţ a Ministerului Sănătăţii. În acest context, dr. Alexandru Rafila vrea modificarea preturilor medicamentelor.

Fostul reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat ca cele 20 de fabrici de medicamente din ţara noastră aduc nu mai puţin de 1,5 la sută din Produsul Intern Brut.

„Este foarte evident că actualul mecanism de natură economică nu este funcţional încât să facă atractivă această zonă a medicamentelor generice. Să nu uităm că 1,5% din PIB-ul țării noastre revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care există pe teritoriul României. Una singură mai avem şi noi în proprietate, iar celelalte sunt private. Sunt acţionari români şi străini. Nu are niciun fel de importanţă acest lucru. Funcţionează în România şi asta este bine, dar în mod evident trebuie să asigurăm funcţionarea acestei industrii care oferă un procent semnificativ din PIB”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, vrea modificarea preturilor medicamentelor

Deputatul Alexandru Rafila a menţionat că România doreşte să facă economii, dar se afla într-o situaţie paradoxală. Tot mai multe medicamente dispar de pe piaţa deoarece nu mai sunt distribuite din cauza preturilor foarte mici.

„Politica de preţuri la nivelul Ministerului Sănătăţii consider că ar trebui puţin modificată, pentru că noi ne aflăm într-o situaţie paradoxală. Vrând să facem economii, plătim mai mulţi bani. Într-o manieră extrem de simplă: tot scădem preţul la nişte medicamente care dispar de pe piaţă care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite şi imediat intră în utilizare următorul care este mult mai scump. La sfârșitul zilei plătim mai mulţi bani decât mai puţini bani. Este clar că aici trebuie să descoperim un mecanism”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Reamintim faptul că medicul a făcut declaraţii despre distribuirea pastilelor de iod. Procesul de distribuţie va fi amânat până în momentul în care lumea va înţelege despre ce este vorba.

Dr. Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim soluţii”

În continuarea intervenţie sale, medicul Alexandru Rafila a ţinut să menţioneze că este absolut necesar să se găsească soluţii rapide care să permită accesul populaţiei la medicamente generice.

„Eu nu am prea avut timpul necesar până în momentul de față, dar încep să mă întorc puţin în anul 2012 când mă ocupam de această problemă şi să găsim o soluţie rapidă care să permită pe de o parte accesul la medicamente, economii de la buget, încurajarea utilizării medicamentelor generice şi o discuţie sinceră şi cu producătorii de produse inovative. (…) Trebuie să găsim împreună o soluţie care să permită accesul pacienţilor, pe de o parte. Lucrul acesta să nu se producă într-un cadru care să descurajeze utilizarea medicamentelor generice. (…) Ca să ai spaţiu să introduci mai rapid medicamentele inovative trebuie şi o politică de preţ rezonabilă, inclusiv de taxe, că este taxa clawback în zona de medicamente generice. Sper că în perioada următoare să putem să avem o discuţie aplicată, sinceră care să ducă la un rezultat inclusiv cu cealaltă parte, cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Inovative din România”, a mai arătat ministrul Alexandru Rafila.

Deși medicul Alexandru Rafila vrea modificarea prețurilor medicamentelor, ministrul Sănătății a făcut un apel la populație și le-a recomandat să nu ia tablete de iodură de potasiu preventiv deoarece pot crea efecte secundare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *