Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila vorbește despre posibilitatea intrării în carantină a persoanelor nevaccinate în România! Este posibilă o asemenea măsură?
Alexandru Rafila vorbește despre posibilitatea intrării în carantină a persoanelor nevaccinate în România! Este posibilă o asemenea măsură?

Alexandru Rafila vorbește despre posibilitatea intrării în carantină a persoanelor nevaccinate în România! Este posibilă o asemenea măsură?

19 nov. 2021, 12:18,
BZI.ro, în Actualitate

Medicul şi parlamentarul Alexandru Rafila a explicat dacă în România este posibil să se aplice o măsură de carantină pentru persoanele nevaccinate după modelul din Austria. Rafila este de părere că în contextul actual acest lucru nu poate aplicat.

Vă aducem aminte faptul că Austria a impus măsuri dure de carantină pentru persoanele nevaccinate.

Alexandru Rafila consideră că în România nu se poate impune carantina pentru nevaccinați

În contextul în care Austria a impus măsuri de carantină pentru persoanele nevaccinate, Alexandru Rafila a explicat faptul că acest lucru nu se poate aplica și în România. Unul dintre principalele motive pentru care această măsură nu este aplicabilă este faptul că în starea de alertă nu ar fi legal. Totuşi, măsura de carantinare s-ar putea aplica dacă numărul de persoane internate ar fi unul mare:

„În situaţia în care ne găsim, starea de alertă, nu cred că e posibil, nici măcar din punct de vedere legal, să adopţi măsura carantinării nevaccinaţilor. Când ai o situaţie extremă, cu un număr enorm de pacienţi care blochează spitalele, trebuie să ai o stare de urgenţă, care trebuie gestionată pentru o perioadă limitată într-un mod pe care-l recomandă specialiştii în Sănătate publică, dar nu ne aflăm într-o astfel de situaţie”, precizează profesorul Rafila.

Recent, Alexandru Rafila, a sustinut că în România se observă o descreștere a cazurilor de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat faptul că acesta este unui dintre motivele pentru care se dorește impunerea certificatului verde, pentru a ajuta aceasta situație să continue până în momentul în care situația pandemică din România este sub control.

Certificatul verde este greu de implementat în România

În contextul actual al României, scădere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, Alexandru Rafila susţine că este greu de aplicat certificatul verde. Ideal pentru aplicare a legii este momentul în care țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19:

„Într-un context epidemiologic favorabil, favorabil însemnând atunci când înregistrăm o scădere permanentă, e foarte dificil să implementezi o astfel de soluţie şi de aceea trebuie să găsim o variantă în care introducerea certificatului să se facă atunci când există o creştere susţinută a numărului de cazuri şi o faci când nu ai ajuns la un număr aşa de mare de cazuri cum am avut noi încât să opreşti ca valul respectiv să blocheze sistemul de sănătate. Când avem nişte săptămâni de descreştere, e greu de luat o astfel de măsură”, a explicat specialistul.

Controverse pe tema certificatului verde în Parlament

Încă de la anunțul implementării acestui certificat în Parlament au avut loc mai multe controverse. Așadar, la un moment dat s-a discutat despre faptul că certificatul verde va fi aplicat tuturor angajaților dar doar angajații de la stat vor beneficia, pentru o perioadă de 60 de zile de testare gratuită. Măsura a fost văzută ca fiind una discriminatorie și s-a renunțat la aceasta.

Partidul Social Democrat a venit cu o propunere pentru o nouă variantă a certificatului verde, acesta având rolul de a facilita accesul la locul de muncă. Forma propusă include și posibilitatea ca românii să-și genereze certificatul pe baza efectuării unui test de anticorpi COVID-19.

De asemenea, social democrații susținut obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă, atât pentru angajații din mediul privat cât și pentru cei de la stat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *