Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbește despre numărul de cazuri COVID-19. Medicul Alexandru Rafila este de părere că e posibil să crească cu cel mult 10% după terminarea concediilor.
„Ne adaptăm și exersăm măsurile de prevenire, să identificăm focarele care apar, dar la un moment dat viața noastră cred eu că trebuie să se apropie de normal.
Nu cred că vor apărea modificări majore, dar e posibil să crească, deoarece concediile sunt pe sfârșite. Mai mult de 10% nu cred că se va mai modifica acest parametru”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre numărul de cazuri COVID-19: „Nu este o problemă dacă la început părinții nu-i duc pe elevi la școală“
Reprezentantul României la OMS consider că oamenii trebuie să țină cont de faptul că virusul nu va dispărea prea ușor. În ceea ce privește începerea anului școlar, Alexandru Rafila crede că nu ar fi o problem dacă pentru început părinții nu-și vor duce copiii la școală.
„Nu doar medicii epidemiologi pot face instructaje cu profesorii. Există și alți medici care pot instrui cadrele didactice. (…) Nu cred că există și nu cred că se poate evalua care sunt cunoștințele cadrelor didatice despre procedurile de prevenire…
Nu este o problemă dacă la început părinții nu-i duc pe elevi la școală, dar cred că, și sper, să tindem spre scenariul verde. Acesta ar trebui să fie dezideratul. Mai ales că dacă va apărea un vaccin, pentru că virusul nu va dispărea, nu putem să schimbăm radical sistemele, cultura noastră, până la urma actul educativ”, a menționat Alexandru Rafila.
Creștere a numărului deceselor provocate de COVID-19
Medicul Alexandru Rafila consideră că, în ultima lună, pe baza statisticilor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, se observă că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, împreună cu Bulgaria.
„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Alexandru Rafila.
Explozie de cazuri în București
Medicul Adrian Marinescu susține că Bucureștiul a ridicat întotdeauna probleme deoarece bucureștenii mereu se plimbă în zone aglomerate. Doctorul a adus în discuție și numărul de paturi de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În capitală se pun presiuni fiindcă nu sunt foarte multe paturi. Astfel, intervine situația de a transfera bolnavii, în situații critice, în altă țară.
„Oricâte măsuri ai lua este foarte greu să apeși pe un buton și să rezolvi pentru că, așa cum știm de luni de zile, Capitala tot timpul ne-a ridicat multe probleme, chiar dacă au fost și situații echilibrate. Bucureștenii îm general au fost și în concedii și merg dintr-un loc în altul și riscul ăsta o să vedeți că va fi și după încheierea concediilor, pentru că întotdeauna în zonele aglomerate sunt și infectări.
Gândiți-vă că numărul de paturi de Terapie Intensivă sunt distribuite la nivelul României, nu sunt foarte multe paturi în București și atunci presiunea poate să apară foarte repede și acesta este și motivul pentru care uneori e nevoie să se transfere pacienți în stare critică, în alte centre din țară. Aici este o problemă destul de mare pentru că pacienții în stare critică sunt destul de greu de deplasat, uneori apare risc în momentul în care vrei să faci deplasarea”, a declarat Adrian Marinescu.