Prima pagină » Local » Alexandru Rafila tergiversează trimiterea raportului final referitor la dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”!

Alexandru Rafila tergiversează trimiterea raportului final referitor la dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”!

01 nov. 2022, 02:00, 4 ,
Codruța Șoroagă, în Local

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, tergiversează trimiterea raportului final referitor la dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”. Daniel Timofte a primit proiectul de raport în data de 19 septembrie 2022, având la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a veni cu explicații în ceea ce privește situația unității medicale la conducerea căreia se află

Deși cele 15 zile lucrătoare au trecut de mult, iar Daniel Timofte s-a prezentat în data de 12 octombrie 2022, împreună cu avocatul său, Eugen Popescu, la Ministerul Sănătății pentru a oferi explicații legate de cele prezentate în proiect, raportul final nu a fost finalizat încă. Dacă din proiectul de raport reiese clar că actualul manager a dat dovadă de grave carențe în ceea ce privește activitatea de conducere a spitalului, nimeni nu înțelege de ce Alexandru Rafila nu pune punct acestei situații incerte și nu-l înlocuiește pe Dan Timofte cu o persoană capabilă să scoată unitatea medicală la liman.

Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a pus în pericol viețile pacienților și ale personalului medical

Raportul final al auditului efectuat de către reprezentanții Ministerului Sănătății, dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, în perioada 04.07.2022 –  12.08.2022, întârzie să apară. Perioada supusă auditării a fost 01.01.2020 – 31.12.2021. Scopul a fost reprezentat de analiza activității de achiziții publice, a activității de resurse umane, a funcțiilor specifice unității, evaluarea sistemului de control intern managerial, precum și analiza altor domenii.

În data de 19 septembrie 2022, Daniel Timofte a primit proiectul de raport întocmit de către reprezentanții Ministerului Sănătății, nr. BAPI 974/19.09.2022. Din proiectul de raport reiese clar că Dan Timofte, printr-un management defectuos, a adus unitatea medicală pe marginea prăpastiei. Echipa de audit a constatat probleme grave în cadrul Serviciului de Achiziții Publice, serviciul cheie al oricărei unități medicale, care în perioada supusă auditului a fost condus de către Daniela Nechifor, protejata și mâna dreaptă a managerului.

Daniel Timofte a falimentat unitatea medicală și împreună cu comitetul director, format din Lidia Ionescu, director medical, Mariana Loghin, director financiar, și Cristina-Petronela Chiriac, director îngrijiri medicale, a pus în pericol viețile pacienților și ale medicilor ce își desfășoară activitatea în spital. Ducând permanent lipsă de medicamente și materiale sanitare, doctorii au fost nevoiți să salveze pacienții cu mâinile goale sau să achiziționeze din banii proprii cele necesare desfășurării actului medical.

Raportul final referitor la dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon” întârzie să apară!

Daniel Timofte a contestat multe dintre aspectele prezentate în proiectul de raport încă din data de 3 octombrie 2022. Pe 12 octombrie 2022, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași s-a prezentat, împreună cu avocatul său, Eugen Popescu, în fața comisiei de audit din cadrul Ministerului Sănătății pentru a explica situația.

Surse din cadrul spitalului susțin că acesta a mers total nepregătit la București, astfel că documentele și explicațiile prezentate mai mult l-au incriminat.

Astfel, angajații Spitalului „Sf. Spiridon” se așteptau ca raportul final să fie unul extrem de dur, iar actuala conducere să fie demisă. Cu toate acestea, nu se știu motivele, dar acesta întârzie să apară.

În perioada 15-22 octombrie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost în Republica Cuba, unde a participat la Conferinţa internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care ministrul întârzie să înainteze raportul final de control.

Trebuie totuși precizat că Alexandru Rafila are deja mai bine de o săptămână de când este în țară, dar nici urmă de raportul final referitor la dezastrul de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *