Prima pagină » National » Alexandru Rafila nu vrea să reducă posturile, în timp ce sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor
Alexandru Rafila nu vrea să reducă posturile, în timp ce sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor

Alexandru Rafila nu vrea să reducă posturile, în timp ce sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor

04 aug. 2023, 20:40,
în National

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, vineri, că nu se pune problema reducerii numărului de posturi în domeniul sanitar, unde deficitul de personal este mare.

„Abia le scoatem la concurs, vrem să le ocupăm”, a afirmat Rafila, informează News.ro.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, despre OUG pentru reducerea cheltuielilor care prevede, printre altele, reducerea a 200.000 de posturi neocupate.

„Opinia mea, dacă discutăm despre domeniul profesioniştilor din domeniul Sănătăţii, este că nu putem în domeniul Sănătăţii să reducem posturile, că abia le scoatem la concurs, vrem să le ocupăm”, a afirmat ministrul.

„Haideţi să vedem un act normativ care este consolidat”

Acesta a precizat că se pune, de asemenea, problema proiectelor europene derulate în domeniu: ”Să nu uităm de partea cu proiectele europene sau cu poiectele asociate proiectelor europene. Rămâne de văzut, este o discuţie tehnică, ţine de zona de finanţe”.

Întrebat despre nemulţumirile exprimate în spaţiul public de către sincicaliştii din Sănătate referitoare la prevederi ale ordonanţei, Rafila a spus: „Haideţi să vedem un act normativ care este consolidat. Este deocamdată o propunere, o dezbatere în spaţiul public”.

Ordonanţa care ar urma să reducă cheltuielile bugetare prevede peste 50 de măsuri, cele mai multe criticate de mediul de afaceri, sindicalişti şi organizaţii neguvernamentale.

Sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu reluarea protestelor, începând din luna septembrie, la o scară mai mare, dacă proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice va fi aprobat, informează Agerpres. În acest context, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” atenţionează public Executivul asupra impactului negativ pe care îl are proiectul de OUG aflat în dezbatere publică asupra angajaţilor din Sănătate şi a capacităţii unităţilor sanitare de-a asigura servicii publice.

„În condiţiile în care deja inflaţia a redus deja salariile reale cu 42,72% raportat la 1 ianuarie 2018, scăderea suplimentară a unora dintre venituri accentuează într-un mod periculos problemele cu care se confruntă profesioniştii din Sănătate. Aşa cum am precizat în mod sistematic în ultimele luni, în discuţie poate fi doar creşterea veniturilor angajaţilor din Sănătate, nivelul minim de referinţă fiind compensarea pierderilor determinate de inflaţie”, susţin reprezentanţii sindicali, într-un comunicat de presă, transmis vineri AGERPRES.

„Această măsura va afecta circa 24,4% din angajaţii din spitale”

Conform acestora, proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice va conduce la eliminarea drepturilor la indemnizaţia de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru o parte semnificativă a angajaţilor din Sănătate.

„Această măsura va afecta circa 24,4% din angajaţii din spitale, pierderea este de circa 466 lei brut/ lună.

Este vorba atât despre medici (care reprezintă circa 65% din angajaţii care pierd), cât şi de angajaţii din alte categorii salariale. Creşterea veniturilor salariale ale asistentelor medicale din aceste locuri de muncă (în situaţia în care putem face aplicabile – prin modificarea lor – prevederile OUG nr. 63/ 2023) va fi anulată în astfel de cazuri de pierderea acestor drepturi. Pierderile amintite la punctul anterior vor determina un efect de tipul legii consecinţelor neintenţionate a acestui act normativ, ce va interveni pe zona asistentelor medicale din serviciile UPU, AŢI şi alte câteva servicii: deoarece salariile brute ale acestor angajaţi ating şi depăşesc discret pragul stabilit de actul normativ în special datorită turelor şi lucrului în zilele libere legale, măsura va exercita un caracter inhibitor la adresa participării la asigurarea continuităţii furnizării serviciilor medicale. Consecinţa o va constitui scăderea capacităţii spitalelor de a asigura serviciile publice în aceste specialităţi”, notează sursa citată.

Federaţia sindicală subliniază faptul că va exista o inechitate majoră

Federaţia sindicală subliniază faptul că va exista o inechitate majoră, creată de utilizarea ca referinţă a unui prag salarial, angajaţii aflaţi imediat deasupra acestui prag (care au până cu până în 460 lei brut/ lună peste acest prag) fiind dezavantajaţi faţă de cei aflaţi imediat sub acest prag.

„Suplimentar, în condiţiile în care, aşa cum am precizat, depăşirea acestui prag este generată în unele cazuri de participarea angajaţilor la asigurarea continuităţii serviciilor medicale, aceasta fiind variabilă la nivel individual de la o lună la alta, devine incertă situaţia angajaţilor care se află într-o lună peste acest prag iar în alta sub acesta. Datele fiind cele amintite la punctul anterior, este evident faptul că măsura este discriminatorie faţă de angajaţii care lucrează în ture şi în zilele libere legale, comparativ cu lucrătorii care nu desfăşoară activitatea în astfel de condiţii. În situaţia în care se decide menţinerea unui prag pentru acordarea acestor drepturi (măsură pe care nu o susţinem), soluţia echitabilă este de a lua în considerare doar veniturile aferente salariilor de bază”, se precizează în comunicat.

Documentul gândit de Guvern va duce la plafonarea unor drepturi salariale pentru unele categorii de angajaţ

De asemenea, documentul gândit de Guvern va duce la plafonarea unor drepturi salariale pentru unele categorii de angajaţi deja aflaţi într-o situaţie de discriminare salarială.

„Sporurile pentru condiţii de muncă pentru ale personalului nemedical/TESA nu vor putea depăşi 1.000 lei/ lună, măsura generând pierderi salariale pentru unii dintre ei. Pierderile salariale amintite la punctul anterior intervin în cazul unor angajaţi din Sănătate care sunt deja în situaţia de discriminare salarială deoarece nu au drepturile salariale stabilite în aceeaşi anexă a legii salarizării cu ceilalţi angajaţi din acest sector. Astfel, deja aceşti angajaţi sunt lipsiţi de o serie de drepturi salariale în situaţiile în care lucrează în aceleaşi condiţii de muncă cu personalul medical şi auxiliar sanitar”, explică „Solidaritatea Sanitară”.

În acelaşi sens, sindicaliştii atrag atenţia asupra limitării posibilităţii de exercitare a profesiei pentru angajaţii din DSP-uri prin descentralizarea acestor instituţii.

Considerăm că descentralizarea acestor servicii publice de sănătate înseamnă de fapt destructurarea acestora, generând riscuri majore la adresa sănătăţii publice din România”, sunt de părerea oficialii organizaţiei sindicale.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” menţionează că adoptarea acestor măsuri poate contribui la cauzele care vor determina reluarea protestelor începând cu luna septembrie, la o scară mult mai mare. În plus, la lista motivelor de protest se adaugă întârzierea finalizării Acordului cu Guvernul, menit să asigure transpunerea angajamentelor asumate de acesta, şi faptul că încă nu a fost finalizat şi înregistrat Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`