Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila nu crede teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului
Alexandru Rafila nu crede teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului

Alexandru Rafila nu crede teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului

25 iun. 2020, 11:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Alexandru Rafila nu crede teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat miercuri că noul coronavirus a suferit mutații. Așa explica Nelu Tătaru cazurile de reinfectări. Exemplul dat era al celor trei persoane de la Sibiu, care inițial se vindecaseră, iar acum au din nou teste pozitive. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, nu crede în teoria lui Nelu Tătaru.

„Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului. Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale. Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi“, spune Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila nu crede teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului: „Reîmbolnăvirea este posibilă“

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie crde că reîmbolnăvirea este posibilă. Aceasta a mai fost semnalată și în alte țări.

„Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți – chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior infecția este posibilă“, adaugă Alexandru Rafila.

În ceea ce privește existența a două tulpini, Rafila se arată rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite. Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați. Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii, crede Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru ia în calcul varianta apariției unor mutații

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că sunt mutații la nivel genomic al acestui virus.

„Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de specialitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite (…) Sunt mutații și mutații la nivel genomic, la nivelul acestui virus și atunci trebuie să acționăm ca atare. Specialiștii bănuiau și bănuim în continuare, până edificăm aceste tulpini și le vedem și componența genomică”, a declarat ministrul.

Declaraţia şefului de la Sănătate vine după ce trei sibieni care s-au vindecat după ce au fost infectați cu coronavirus s-au îmbolnăvit din nou şi au ajuns la spital. Un medic a declarat că, cel mai probabil, și în Sibiu sunt două tulpini diferite ale virusului, iar persoanele externate se pot infecta cu o altă variantă a Sars CoV-2. În acest sens, medicii îi sfătuiesc pe cei externaţi să ia toate măsurile de protecție posibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *