Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila: „În Israel se gândesc să dea două tipuri de paşapoarte COVID-19“

Alexandru Rafila: „În Israel se gândesc să dea două tipuri de paşapoarte COVID-19“

09 feb. 2021, 12:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți, 9 februarie, că în Israel se au în vedere două tipuri de paşapoarte. Acestea ar putea fi folosite de către cei care s-au vaccinat, s-au testat sau au trecut prin boală.

„Vă dau un exemplu legat de vaccinare şi testare: în Israel se gândesc să dea două tipuri de paşapoarte, nişte documente cu o durată ceva mai mare pe care să le aibă persoanele care au trecut prin boală sau au fost vaccinate complet cu două doze de vaccin sau unele temporare pentru cei care au făcut un test. De exemplu organizez un eveniment, dacă te duci cu un test făcut în ultimele 24 de ore participi fără niciun fel de problemă la acel eveniment“, a declarat Alexandru Rafila..

Alexnadru Rafila: „Testele de tip PCR sunt mult mai relevante decât testele rapide “

Reprezentantul României la OMS a precizat că testele de tip PCR sunt mult mai relevante decât testele rapide deoarece în cazul persoanelor asimptomatice testele rapide pot că da rezultate fals negative.

„E adevărat, într-o astfel de situaţie testele de tip PCR sunt mult mai relevante decât testele rapide care se corelează foarte bine cu pozitivitatea de exemplu doar la persoanele simptomatice; la cele asimptomatice de multe ori testele rapide nu sunt relevante pentru că dau rezultate fals negative. Şi atunci sigur că te poţi gândi la repornirea unor activităţi, ţinând cont de aceste două elemente. Ele nu trebuie să fie discriminatorii”, a menționat Alexandru Rafila.

Vlad Voiculescu a cerut certificat electronic la vaccinare

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că vrea ca autorităţile să emită un certificat electronic celor care se vaccinează, care „să intre într-un wallet pe telefon”.

„Eu cred că e o idee bună să ai un document care să ateste că te-ai vaccinat. Există deja un certificat. Eu, unul, aş prefera un certificat electronic. Dacă vreţi să-i spuneţi paşaport… Aş prefera să intre într-un wallet pe telefon. Nu vorbim despre limitarea unor drepturi, dar există discuţii la nivel european. În România nu vor exista astfel de limitări, dar în străinătate, în momentul ăsta există limitări. Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia. Dacă vrei să te duci în Grecia, te testezi. Existîă anumite state care pot impune restricţii. Nu cred că se întâmplă aici”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Paşaportul de vaccinare”, solicitat de mai multe state din Europa

Vaccinul nu este obligatoriu, dar se lucrează la metode de constrângere. Danemarca lucrează deja la un certificat digital de vaccinare, care ţi-ar permite să călătoreşti nestingherit. Şi Grecia cochetează cu idea. Şi nu vor să fie doar la ei. Dar România pare a fi ferită de acest pericol. Nici nu este o idee bună, transmite Iohannis. El zice un astfel de document ar împărţi lumea în două.

Grecia intenţionează să propună săptămâna viitoare şi celorlalte state membre ale Uniunii introducerea unui certificat de vaccinare comun.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *