Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, după recordul de cazuri noi de infectări: „România a intrat clar pe un trend crescător al infectărilor!“

Alexandru Rafila, după recordul de cazuri noi de infectări: „România a intrat clar pe un trend crescător al infectărilor!“

02 oct. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit astăzi după recordul de cazuri noi de infectări. Alexandru Rafila a declarat că nu sunt cifre neașteptate întrucât evoluția epidemiologică a intrat clar pe un trend crescător.

„Este a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, ceea ce are efect asupra celor din terapie intensivă. Să vedem până unde merge această creștere. O să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou și acolo sperăm la o stabilizare sau dacă această creștere continuă, cred că ar trebui puse în discuție strategii adaptate pe mai multe scenarii, pentru trend crescător, pentru stabilizare să vedem ce facem pentru fiecare în parte, mai ales că există limite ale sistemului medical. Situația este foarte serioasă și trebuie tratată ca atare”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, după recordul de cazuri noi de infectări: „Este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale“

Reprezentantul României la OMS a precizat că este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale și că, mai devreme sau mai târziu, toate spitalele ar trebui să trateze atât pacienții cu COVID, cât și cei fără COVID.

„Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii, adică eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți”, a menționat Alexandru Rafila.

Cum explică numărul mare de infectări

Alexandru Rafila a vorbit despre recordul de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, numărul mare înregistrat în ultimele zile este cauzat de redeschiderea şcolilor. ”Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua”, a afirmat Rafila.

Rafila arată că, în întreaga Uniune Europeană, redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Profesorul susţine că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal“

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că în momentul în care se va face vaccinarea împotriva noului COVID-19 vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze.

„Măsurile de protecție aplicate în prezent – distanțarea fizică, purtarea măștii, limitări pentru evenimente – vor continua și în anii următori, iar vaccinul doar va grăbi diminuarea restricțiilor. Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni.

Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a menționat Alexandru Rafila.

„Ar trebui ca vaccinarea să fie opțională“

Prof. dr. Alexandru Rafila susține că, în România, vaccinarea pentru COVID ar trebui să fie opțională. Impunerea obligației de a te vaccina ar fi o greșeală în viziunea medicului.

„Nu trebuie să introducem obligativitatea vaccinării împotriva COVID, nu este o idee bună, doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Oamenii se vor convinge că este sigur. Eu sunt convins că vaccinul anti COVID va fi sigur, căci nimeni nu va autoriza un vaccin administrat la miliarde de oameni care să aibă efecte adverse majore”, a mai spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *