Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila doboară miturile privind raportarea deceselor din cauza COVID-19

Alexandru Rafila doboară miturile privind raportarea deceselor din cauza COVID-19

05 nov. 2020, 22:45,
Bianca Rebegea în Actualitate

Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, în cadrul unei emisiuni difuzate pe Antena 3, că sunt o mulțime de mituri în ceea ce privește raportarea deceselor de COVID-19. El a precizat că a auzit o teorie a conspirației, conform căreia, dacă familia unui pacient care decedează dintr-o altă cauză și declară că a murit din cauza infecției cu noul coronavirus, primește o sumă de bani. Reprezentantul României la OMS doboară aceste mituri.

„Am auzit tot felul de variante. Că familia unui pacient care decedează, dacă declară că a murit de COVID, primește nu știu ce sumă de bani. În primul rând, că nu familia declară, ci investigațiile care au fost făcute pacientului sunt cele care confirmă diagnosticul.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Avem o metodologie de raportare unică”

Reprezentantul țării noastre la OMS explică faptul că există o metodologie de raportare unică la nivelul tuturor țărilor. De asemenea, acesta spune că, dacă o persoană suferă un accident sau are un accident vascular cerebral și moare, nu va fi raportată ca fiind decedată din cauza COVID-19. El subliniază că în cazul persoanelor care prezintă comorbidități și, pe deasupra, se mai infectează și cu SARS-CoV-2, virusul nu face decât să le scurteze viața. Iar abia în aceste cazuri, sunt raportate ca decese din cauza noului coronavirus.

Noi avem o metodologie de raportare unică, dar nu unică pentru România, unică pentru toate țările, este metodologia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care nu impune niciodată, dar recomandă. Ea a fost adoptată de toate țările și, în mod evident, raportăm exact în același format, în afara cazurilor evidente, unde ai un accident, un accident vascular cerebral, deci cauze de moarte evidentă la pacienții cu COVID, care nu sunt raportate ca fiind din cauza virusului. Adică, dacă cineva are un accident, îl lovește mașina și este infectat cu noul coronavirus, nu este trecută cauza de deces infecția cu noul coronavirus, dar celelalte cauze de boală, așa-numitele comorbidități, care sunt agravate de infecția cu noul coronavirus, în mod evident că schimbă evoluția și durata vieții pacientului.

Adică un pacient, în loc să mai trăiască 6 luni, un an sau trei ani, decedează din cauza infecției cu noul coronavirus și complicațiilor pe care le generează comorbidităților lui. Și sistemul acesta este unic de raportare.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, comparație cu Cehia: „Are cam de 3-4 ori mai multe cazuri decât are România, raportat populație, și are de 3 ori mai multe decese”

Rafila își susține argumentele, oferind exemplul Cehiei, unde rata de mortalitate este de 22, spre deosebire de România, unde este de 7.

„Uitați-vă la cifrele de la Centrul European de Control al Bolilor. Incidența cumulată a deceselor are cam aceeași structură a deceselor, chiar dacă există diferențe evidente. Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, și rata mortalității a crescut și ea. Ne aflăm acum la undeva 400 de cazuri la 100 de mii de locuitori și avem o incidență cumulată a deceselor de 7. Cehia, care are cam de 3-4 ori mai multe cazuri decât are România, raportat populație, are de 3 ori mai multe decese, are 22.

„Suntem exact în același pericol, de a asista la un număr mare de cazuri”

Alexandru Rafila prezintă îngrijorarea cadrelor medicale, fiindcă odată cu mărirea numărului de cazuri, crește și mortalitatea.

Și de asta vă spuneam că sunt foarte îngrijorat și toți medicii care lucrează în zona asta, fie în sănătate publică, fie cei care tratează pacienții în mod efectiv, sau cei care fac diagnostic sunt foarte îngrijorați, din ce cauză? Au observat că odată cu mărirea numărului de cazuri, mortalitatea se multiplică și ea, cu 2, cu 3. Deci noi avem 7, Cehia are 22. Numărul de cazuri raportat la populație, în Cehia este de 3 ori jumătate mai mare decât în România. Deși noi suntem exact în același pericol, mai ales că nu cred că mai avem un sistem de sănătate mai performant decât Cehia, suntem exact în același pericol, de a asista la un număr mare de cazuri.

Ori, dacă se triplează rata mortalității, dacă noi avem acum, să spunem între 120 și 150 de decese zilnic, gândiți-vă ce înseamnă să ai de trei ori mai multe. Este foarte mult, mai ales dacă compari cu mortalitatea generală.”

Reprezentatul la OMS: „Sper ca tot ce discutăm acum să fie doar ipoteze”

Rafila speră că măsurile luate recent să limiteze răspândirea noului coronavirus și implicit, stoparea creșterii  numărului de cazuri, iar tot ce se discută, să fie doar ipoteze care nu vor avea loc.

„Cred că ce a lipsit din această pandemie este sinceritatea și curajul de a spune lucrurilor pe nume. Orice măsură se ia în acest moment, ar fi bine să își facă efectul cât mai repede. Sper ca tot ce discutăm acum să fie doar ipoteze și să nu ajungem niciodată în situația să se confirme lucrurile.”, a afirmat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`