Prima pagină » National » Alexandru Rafila: „Discriminarea şi stigmatizarea, una dintre problemele acestei pandemii”. Ce crede profesorul despre certificatul de vaccinare

Alexandru Rafila: „Discriminarea şi stigmatizarea, una dintre problemele acestei pandemii”. Ce crede profesorul despre certificatul de vaccinare

17 ian. 2021, 19:21,
Bianca Rebegea în National

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, consideră că certificatul de vaccinare, cel care oferă accesul în diverse țări sau la diverse servicii, ar putea constitui o discriminare.

Profesorul susține că este necesară introducerea unei alte posibilități  de a demonstra că nu au boala pentru cei care nu pot sau nu vor să se vaccineze anti-COVID-19.

„În mod evident, discriminarea şi stigmatizarea, care reprezintă una dintre problemele acestei pandemii, trebuie evitate cu orice preţ. Gândiţi-vă că, cel puţin la început, până ce lumea s-a ‘obişnuit’ cu această boală, de multe ori cei care trecuseră prin infecţie erau priviţi ciudat de către ceilalţi şi chiar discriminaţi la locul de muncă.

Dacă ai un acces universal la vaccinare poţi să pui această problemă (a impunerii certificatelor) însă cât timp vaccinul este în cantitate limitată sau foarte limitată, nu se pune o astfel de problemă.”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre certificatul de vaccinare: „O astfel de abordare nu ar fi discriminatorie”

Profesorul Rafila vorbește despre certificatul de vaccinare și oferă exemplul Israelului, unde există două variante: persoanele vaccinate care se urcă la bordul unui zbor internaţional să nu mai aibă nevoie de test iar cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ.

Am văzut o situaţie interesantă în Israel. Acolo, statul negociază două tipuri de situaţii: persoanele vaccinate care se urcă la bordul unui zbor internaţional să nu mai aibă nevoie de test iar cei nevaccinaţi să prezinte un test negativ.

O astfel de abordare nu ar fi discriminatorie, ci ar evita testele inutile la persoanele vaccinate. Atenţie, autorităţile israeliene s-au gândit să le dea un astfel de certificat şi celor care au trecut prin boală şi nu au făcut vaccinul, pentru că şi aceste persoane sunt protejate între 3 şi 6 luni”, a declarat profesorul Rafila, citat de Antena 3.

Alexandru Rafila, despre ce conține vaccinul anti-COVID-19

Reprezentantul României la OMS a explicat ce conține vaccinul anti-covid-19, cel de la Pfizer sau Moderna. Cele două doze conțin o proteină de suprafață a virusului.

„Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike.

Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN.

Profesorul a explicat că ARN-ul este extrem de sensibil și se integrează.

ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc… Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.

De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei. Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul”, a spus Alexandru Rafila la emisiunea lui Marius Tucă, la postul Aleph News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024