Duminică, 8 ianuarie 2022, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a clarificat că tratamentul cu Arbidol nu are vreun efect asupra infecţiei cu coronavirus, după cum arată studiile făcute în lume.
Declarația oficialului vine după ce multă lume, inclusiv unii medici, au vorbit despre eficienţa respectivului medicament în lupta cu boala COVID.
Tot luna aceasta, ministrul și-a exprimat părerea despre sancționarea celor care nu respectă măsurile de siguranță. Astfel, politicianul este de părere că autoritățile ar trebui să se axeze pe responsabilizarea cetățenilor, nu pe amendarea acestora. După spusele acestuia, nu există suficienți polițiști care să-i amendeze pe cei care nu respectă regulile.
Alexandru Rafila, clarificări despre Arbidol
În valul 5 al pandemiei, ministrul sănătății, a declarat că nu există vreun studiu care să dovedească eficiența Arbidolului în lupta contra COVID-19. Prin urmare, el recomandă vaccinul ca fiind singura măsură de protecție validă, mai ales în cazul persoanelor care fac parte din categoriile de risc.
„Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că Arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să Arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la Terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate.
E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Acesta e lucru demonstrabil.Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică cele care ar putea să facă din cauza vârstei şi a altor boli pe care le au”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.
Ce spune ministrul despre amendarea cetățenilor
Alexandru Rafila, membru PSD, este de părere că Guvernul Ciucă ar trebui să se insiste mai mult pe responsabilizarea cetățenilor decât pe sancționarea lor cu amenzi. Aceste declarații vin după ce ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), a spus că nepurtarea măștii în aer liber sau purtarea unei măști textile în loc de mască medicinală se amendează cu 2.500 de lei.
„Este o regulă de bun simt ca oamenii să respecte regulile în general. Și pe cele care se referă la purtarea măștii. Pe mine, într-un fel mă pune puțin pe gânduri această insistență legată de sancțiuni și lipsa de insistență legată de responsabilitate. Cred că toți suntem responsabili, să avem și responsabilitate civică, astfel încât atunci când mergem într-un spațiu public și cineva nu poartă masca sau nu o poartă corect, sau masca nu e cea recomandată, să îi atragem atenția. E o chestiune de responsabilitate și civism”, a declarat ministrul Sănătății.
Tot atunci, Alexandru Rafila a mai adăugat că în lume nu există suficienți reprezentanți ai autorității publice care să îi poată amenda pe cei care nu respectă măsurile de siguranță și regulile impuse. Medicamentul Arbidol a fost criticat și de alți medici din România, care au spus că „nu are niciun efect în îmbunăţirea simptomelor COVID sau în prevenirea deteriorării pacienţilor”.