Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-gripal. Unde sunt cele 3 milioane de doze?

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-gripal. Unde sunt cele 3 milioane de doze?

24 nov. 2020, 09:02,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre vaccinul anti-gripal. Alexandru Rafila susține că, în timp ce România se pregăteşte de vaccinare anti COVID-19, autorităţile nu au reuşit nici măcar să distribuie suficiente doze medicilor pentru combaterea gripei.

„Ministerul Sănătăţii a cumpărat faţă de anul trecut de două ori mai multe doze de vaccin [antigripal] şi în mod normal, la medicii de familie ar fi trebuit să existe suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor pacienţilor cu boli cronice de pe lista lor. Au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin şi, paradoxal, nu a ajuns decât o mică parte din cele 3 milioane de doze“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „De ce nu se găsește vaccinul anti-gripal în farmacii“

Reprezentantul României la OMS a precizat că vaccinul anti-gripal lipsește din farmacii deoarece comenzile s-au făcut doar pe hârtie.

„Acesta este jumătate de răspuns, iar cealaltă jumătate din răspuns legat de vaccinul care ar trebui să existe în farmacii – acolo există un consum istoric, iar companiile au o cantitate de vaccin oarecum asemănătoare ca cea din anul precedent. Mai mult, vaccinul gripal se face într-un proces tehnologic care durează şase luni. Producţia de vaccin s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon. Nu se poate suplimenta cantitatea de vaccin care se produce lunar, pentru că există cerere mai mare într-o ţară.

Singura şansă a noastră ar fi ca o ţară să nu folosească întreaga cantitate care i-a fost alocată, iar acel vaccin să ajungă în România, dar în contextul actual şansele sunt destul de mici. Au comandat tot pe hârtie, cum au mai comandat şi alte lucruri care nu au ajuns, pentru că la medicii de familie sunt liste uriaşe de aşteptare”, a menționat Alexandru Rafila.

Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect

Referitor la testarea populației pentru noul coronavirus, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății este de părere că țara noastră ar trebui să efectueze un număr dublu de teste.

”Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer. Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată? Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare.

Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică. INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, într-adevăr, solicitarea va fi mai mică. Aste este problema pe care o spuneam“, a adăugat Alexandru Rafila.

Numărul testelor a rămas același

Alexandru Rafila mai spune că este necesar ca numărul de teste să fie de 70 sau 80 de mii pe zi, nu jumătate cum este acum.

„Nu poți să oprești transmiterea fără o rețea de Sănătate Publică. Eu vă spun că ar trebui să facem între 70 si 80 de mii de teste în momentul de față și facem jumate. La noi, a fost o minune.

Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, numărul de teste a rămas la același nivel”, a conchis Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *