Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19 și când ar putea ajunge în România

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID-19 și când ar putea ajunge în România

17 nov. 2020, 22:15,
Bianca Rebegea în National

Marți, 17 noiembrie, la Antena 3, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a oferit detalii despre vaccinul anti-COVID-19. Astfel, el a vorbit despre conținutul vaccinului, despre condițiile de depozitare, dar și despre câte doze vor intra în România și când se va întâmpla acest lucru.

„Sunt două companii care au terminat studiile clinice, Pfizer şi Modernă. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager, conţin acid nucleic care dau comanda celulelor corpului să producă o proteină virală care ulterior provoacă un răspuns imun. Sunt oarecum similare, dar există două diferenţe mari legate de temperatură de păstrare, la Pfizer este – 80 de grade; vaccinul de la Modernă să păstrează mai uşor, în frigider. Dar Modernă are producţie limitată iniţial, au promis că vor face doar 20 de milioane de doze până la finalul anului şi un miliard anul viitor, dar aproape sigur că acordul Comisiei Europene este cu Pfizer”, a spus reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila: „Cel mai devreme în România va ajunge probabil în februarie”

Alexandru Rafila a vorbit despre când va fi acest vaccin disponibil în România. El a precizat că există posibilitatea ca vaccinul dezvoltat de compania Pfizer să poată fi adus în țară în luna februarie, fiindcă abia în ianuarie ar putea primi autorizația.

„Nu vreau să fac speculaţii (legat de data apariţiei vaccinului pe piaţă) dar în ianuarie este posibil ca vaccinul Pfizer să primească autorizația. Vreau să spun ceva foarte important pentru populaţie: autorizarea de comercializare se acorda doar dacă studiile prezentat de companie reflecta faptul că vaccinul este sigur, adică nu produce reacţii adverse grave, şi dacă vaccinul este eficient. Primele cantităţi care vor fi disponibile în prima fază vor ajunge pentru circa 4% din populaţia UE.
Dacă în ianuarie vaccinul primeşte OK-ul pentru a fi pus pe piaţă, cel mai devreme în România va ajunge probabil în februarie”

„Până la 9 milioane de vaccinuri ar putea ajunge în România dar în tranşe, nu dintr-o dată. Prima transa nu cred că va putea fi mai mare de 1 milion de doze”

Despre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID-19

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse care sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.”, a explicat Alexandru Rafila.

Klaus Iohannis: „Este nevoie de două doze de vaccin la interval de 30 de zile”

Marți, la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că vaccinarea se va realiza pe etape și va debuta cu anumite grupe de populație, care sunt stabilite pe criterii epidemiologice şi medicale. El a menționat că au fost deja stabilite măsuri generale pentru organizarea vaccinării.

„Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente. Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care ţin cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar şi de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locaţiile unde se va desfăşura procesul, precum şi programarea populaţiei”, a arătat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025