Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre testarea Covid-19: „Fac un apel către medicii de familie”
Alexandru Rafila, despre testarea Covid-19: „Fac un apel către medicii de familie”

Alexandru Rafila, despre testarea Covid-19: „Fac un apel către medicii de familie”

01 feb. 2022, 11:06,
BZI.ro, în National

În cadrul conferinţei de presă ce s-a desfăşurat luni, 31 ianuarie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut un apel către medicii de familie, pentru a participa la testarea Covid-19 şi susține astfel efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19.

După ce medicul Raed Arafat a anunțat despre singura regulă rămasă de intrare în România pentru cetățeni sau turiști, indiferent de rata de incidență din alte state, Alexandru Rafila a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a vorbit despre certificatul verde și despre necesitarea efectuării de teste anti-Covid-19 în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Apel către medicii de familie să participe la testarea Covid-19

Ministrul Sănătăţii a precizat în cadrul conferinţei de presă că suma alocată în 2022 pentru combaterea răspândirii virusului Covid-19 va creşte cu 22%.

„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig” a spus Ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila vorbeşte de numărul mic de teste ce sunt efectuate în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi astfel face apel la ajutorul acestora pentru a-şi aduce aportul la efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei.

Inaugurarea centrului de evaluare Covid-19 din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti

În cadrul inaugurării centrului de evaluare Covid-19 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a participat şi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

În scopul tratării cât mai eficiente a pacienţilor, ministrul a precizat că centrele ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie vor putea să diagnosticheze pacienţii în prealabil şi apoi să-i trimită pe cei care deţin mai mulţi factori de risc către aceste centre, ministrul scoţând în evidenţă faptul că scopul întregii infrastructuri prespitalicesti este de a reduce presiunea pe spitale.

Acesta a mai subliniat că îşi doreşte să aibă acces la aceste centre ambulatorii de evaluare COVID-19 cât mai mulţi pacienţi.

„Ne dorim să existe acces la aceste centre pentru un număr cât mai mare de persoane care sunt infectate şi care au comorbidităţi. Este extrem de important, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, din punct de vedere radiologic şi mai mult decât atât pot primi tratament gratuit antiviral doar cei care au această recomandare având în vedere evoluţia bolii sau posibila evoluţie a bolii ţinând cont de comorbidităţile pe care aceştia le au”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Cătălin Cârstoiu, managerul din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a explicat că prin demararea activităţii centrului se degrevează şi Unitatea de primiri urgenţe.

„Astăzi începem o evaluare a pacienţilor diagnosticaţi pozitiv cu COVID într-un spaţiu destinat, degrevând în felul acesta Unitatea de primiri urgenţe. Speranţa mea este că activitatea noastră în mediul spitalicesc de recoltare, testare, evaluare, tratament, diagnostic va fi uşurată foarte mult şi prin acţiunea medicilor de familie”, a afirmat Cătălin Cârstoiu.

Apelul făcut de ministrul Alexandru Rafila medicilor de familie pentru participarea la testarea Covid-19, vine ca răspuns după ce au fost încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *