Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre situația locurilor de la ATI: „Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii”

Alexandru Rafila, despre situația locurilor de la ATI: „Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii”

16 mart. 2021, 23:46,
Bianca Rebegea în National

Marți, 16 martie 2021, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit la Antena 3 despre problema locurilor de la ATI. Acesta a declarat că nu are încredere în afirmațiile făcute de ministrul Sănătății, privind reducerea numărului de paturi ATI pentru pacienții COVID-19, ci apreciază declarațiile premierului Florin Cîțu.

„Înclin să cred mai degrabă primul ministru decât ministrul Sănătăţii în momentul de faţă. La Ministerul Sănătății e brambureala totală. Noi tot discutăm de câteva luni că s-ar putea să crească numărul de cazuri şi că trebuie să vedem cu ce resurse abordăm această situaţie şi nu se întâmplă nimic”, a spus profesorul Alexanru Rafila la Antena 3.

Ministerul Sănătății a transmis că a reluat videoconferința cu managerii spitalelor de la nivel județean, în care s-au analizat măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de ATI.

„De două zile Ministerul Sănătăţii a ţinut nişte teleconferinţe cu managerii mai multor spitale din România. Ieri la teleconferinţă ministrul a participat din autoturism, probabil avea o treabă foarte importantă, şi nu s-a intamplat nimic. În momentul de faţă, încearcă să numere 50 de paturi ATI care ar putea să suplimenteze numărul de paturi deja existente”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Nu mai există o presiune pe personalul medical, pentru că s-au vaccinat”

„Am rămas cantonaţi în aceeaşi paradigma cu spitalele COVID şi non-COVID. Spitalele COVID nu reuşesc să trateze pacienţii cu alte patologii, în loc să meargă pe această idee pe care au îmbrăţişat-o toţi. În toate spitalele publice se organizează zone pentru tratarea pacienţilor COVID şi zone separate pentru tratarea pacienţilor non-COVID. Şi nici nu mai există o presiune pe personalul medical pentru că s-au vaccinat. Nu paturile tratează pacienţii, ci medicii”, a mai spus Alexandru Rafila.

Florin Cîțu: „Avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600”

Prim-ministrul a declarat că este nevoie să crească urgent numărul de paturi la secţiile de terapie intensivă la 1.600. Acesta a adăugat că există resursele necesare la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest lucru să se întâmple.

”Numărul de paturi în ATI scăzuse de la începutul anului până acum, deşi am spus clar că nu vreau să văd acest lucru. Dar unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi în ATI. Am cerut foarte clar şi urgent să crească numărul de paturi la 1.600. Este noua ţintă pentru medicii din CNCCI. Ştiu că Ministerul Sănătăţii a avut două întâlniri pe această temă. Avem nevoie să creştem urgent numărul de paturi la ATI la 1.600 cel puţin în perioada următoare ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme. Nu lipsesc resursele. Toate ministerele şi Ministerul Sănătăţii are resursele necesare pentru a creşte numărul de paturi”, a afirmat Florin Cîţu.

Vlad Voiculescu: „Avem limitări cu privire la resursa umană”

”Ne îndreptăm către această sumă de 1.600 de paturi, dar (…) avem limitări cu privire la resursa umană, nu este ceva ce să putem schimba de azi pe mâine, oamenii sunt obosiţi, în spitale avem nevoie de o gură de aer”, a mai afirmat Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024