Marți, 2 februarie, la Digi 24, în cadrul emisiunii „La cină, cu Ionela Năstase și Adi Hădean”, medicul Alexandru Rafila a declarat că nu primește salariu de la Organizația Mondială a Sănătății.
Mai mult, el a explicat, cum reușește un român să își reprezinte țara la OMS.
“E o poveste care a început în anul 2001. În 2001, m-am angajat în Ministerul Sănătății, lucram la Direcția de Sănătate Publică. Eu am fost inițial în delegații ale Ministerului Sănătății, am ajuns să și conduc delegațiile atât la Adunarea Mondială a Sănătății care are loc anual la Geneva, cât și la sesiunea biroului regional pentru Europa, care este la Copenhaga. Am făcut lucrul ăsta timp de mai mulți ani. Încet, încet, am ajuns să cunosc mecanismele de funcționare ale acestei organizații și avantajele, dacă vreți, nu avantajele personale, ci avantajele pentru statele membre ale Organizației, care pot să beneficieze de expertiza tehnică care este esențială pentru designul unui sistem de sănătate corect.
De sănătate publică, pe de o parte, dar și zona aceasta de acordare a serviciilor medicale, pentru că Organizația are două devize, care sunt foarte frumoase: să nu lași pe nimeni în urmă și accesul universal la servicii de sănătate.”, a declarat medicul Alexandru Rafila la Digi 24.
Medicul a precizat că regretă că România nu a beneficiat mai mult de prezența acestuia în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, deoarece cunoaște multe țări care și-au modernizat sistemele de sănătate cu ajutorul expertizei OMS.
Cred că România a beneficiat, în repetate rânduri, de expertiza Organizației. Mie îmi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezenta mea în Comitetul Executiv al OMS, pentru că sunt multe țări care au reușit modernizare sistemelor de sănătate utilizând expertiza Organizației.
Alexandru Rafila vorbește despre cum a reușit să reprezinte România la OMS
Medicul a povestit cum a reușit să ajungă reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Acesta a dezvăluit că inițial a ocupat, timp de trei ani, o poziție în cadrul Comitetului Permanent al OMS-ului european.
În anul 2014, am aplicat pentru poziția de membru în Comitetul Permanent al OMS-ului european, există niște cerințe de natură tehnică, CV, experiență, a existat și recomandarea din partea Ministerului Sănătății, dar acel CV are un anumit punctaj. Am ocupat inițial, timp de 3 ani, o poziție în cadrul Comitetului Permanent al OMS-ului european, mandatul meu s-a terminat în 2018 și în 2018 am aplicat pentru Comitetul Executiv al Organizației în care ajung câteva persoane din fiecare regiune, din cele 6 regiuni, un total de 35 de membri la nivel mondial. (…) Sunt 194 de state care votează aceste propuneri.” – a spus prof. dr. Alexandru Rafila la Digi 24.
Alexandru Rafila, despre salariul de la OMS: „N-am primit niciodată”
Întrebat dacă primește și un salariu, medicul Alexandru Rafila a oferit următorul răspuns:
“Nu, n-am primit niciodată salariu de la OMS. Atunci când ești membru al Comitetului Permanent sau al Comitetului Executiv, în cazul deplasării la Geneva sau într-o altă destinație, unde au loc ședințele, sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și masă.
Doctorul Alexandru Rafila reprezintă România la OMS din anul 2018. Cu toate acestea, mandatul său expiră în luna mai 2021.