Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre renunțarea la mască în aer liber: „S-ar putea lua măsura”

Alexandru Rafila, despre renunțarea la mască în aer liber: „S-ar putea lua măsura”

23 feb. 2021, 22:53,
Bianca Rebegea în National

Marți, 23 februarie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la Antena 3 că s-ar putea renunța la purtarea măștii în aer liber, însă doar atunci când în România nu va mai avea loc transmiterea comunitară a coronavirusului.

„În măsura în care România nu mai are transmitere comunitară. În momentul în care transmiterea comunitară nu mai are loc, s-ar putea lua măsura (renunțării la obligativitatea măștii de protecție în aer liber, n.red.)”, a spus Alexandru Rafila.

El a subliniat că persoanele care spun că „o persoană singură pe stradă nu trebuie să poartă mască” au dreptate . În plus, acesta a precizat că nu este de acord cu amendamentul AUR care elimină obligativitatea purtării măștii în spații deschise.

Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19. Acesta a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea deveni periodică, așa cum se întâmplă în cazul gripei.

O astfel de perspectivă ar putea fi determinată de doi factori: fie apar tulpini noi și vaccinurile vor trebui să fie modificate și adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată.

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Testele din China nu au fiabilitate

Reprezentantul României la OMS a dezvăluit că testele rapide cu anticorpi nu sunt folosite de chinezi, fiindcă se consideră că acestea nu au fiabilitate deosebită.

„Eu am avut o sesiune video cu autoritățile din China, împreună cu alți colegi, și am întrebat: Folosiți aceste teste în China? Au zis: Nu le folosim, pentru că dau foarte multe erori. În schimb, s-au vândut foarte multe pe piața europeană. Deci, e clar că aceste teste nu au fiabilitate, nu poți să te bazezi pe ele”, a menționat Alexandru Rafila.

Ce teste recomandă Alexandru Rafila?

Profesorul Alexandru Rafila recomandă testele serologice, pentru determinarea anticorpilor.

„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Dacă inițial erau teste care arătau tipul de anticorpi, adică cei care apar prima dată, în primă fază – se numesc imunoglobuline M (IgM) sau imunoglobuline G (IgG), fiind specifice infecției cu coronavirus, dar era un mix de anticorpi -, în momentul de față avem două elemente care contează.

Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, a apreciat Alexandru Rafila.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Regina Elisabeta o ura pe Meghan. Tensiune maximă în Familia Regală
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`