Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus: „Vor mai fi valuri, 5,6, mai mari, mai mici”
Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus:

Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus: „Vor mai fi valuri, 5,6, mai mari, mai mici”

31 aug. 2021, 22:04,
în National

Dacă anul viitor vor mai exista valuri pandemice, nu vor mai reprezenta o problemă de sănătate publică, cel puțin în Europa, spune medicul Alexandru Rafila.

Rafila a spus, marți seara, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, că sfatul său, în cel de-al patrulea val pandemic, este să fie protejate în continuare persoanele vulnerabile sau convinse să se vaccineze dacă nu s-au vaccinat.

Dincolo de discuții, spune medicul, sunt studii foarte serioase care arată că vaccinul previne formele grave și decesul.

„Vor mai fi valuri, 5,6, mai mari, mai mici. Părerea mea este că aceste valuri nu vor mai fi o problemă de sănătate publică, cel puțin în Europa, unde marea majoritate a populației va fi vaccinată sau va fi trecut prin boală. Varianta aceasta, Delta, va produce multe îmbolnăviri și imunizări, deci anul viitor chiar dacă vor mai exista niște valuri, ele nu vor pune probleme din punct de vedere al sănătății, cel puțin în Europa”, declară Rafila.

În plus, problemele de natură economică și cele de natură socială vor fi așa de mari încât lumea va uita de aceste valuri.

Alexandru Rafila, despre valul al patrulea: „Lumea s-a demobilizat”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a răspuns la câteva întrebări cheie privind valul 4 al pandemiei şi campania de vaccinare. Acesta consideră că populaţia s-a demobilizat ca urmare a confuziei induse de Guvern care acum câteva luni a anunţat oficial sfârşitul pandemiei şi succesul campaniei de vaccinare.

Întrebat cât de periculos va fi valul 4 şi cum va arăta bilanțul, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi a precizat că rata de infectare în România poate căpăta un aspect îngrijorător până la sfârşitul lunii septembrie din cauza ratei mici de vaccinare.

„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.

Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?

Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au 60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant.

Mai este o problemă legată de această capacitate de tratare şi spitalizare a pacienților COVID care în momentul de față este redusă. Adică, cu excepția spitalelor de boli infecțioase sau de pneumologie cealaltă spitale nu primesc pacienți infectați, cumva fenomenul invers.

Ori acest lucru trebuie cumva echilibrat și principalul rol al ministerului Sănătății este să găsească acest echilibru optim între evoluția pandemiei și capacitatea de acordare a asistenței medicale, dar Ministerul Sănătății mai are o datorie, din păcate, mai veche.

Apoi reducerea transmiterii pe de-o parte şi încurajarea campaniei de vaccinare pe de altă parte.

Ori, noi am avut acum trei luni de zile acele declarații sforăitoare în care s-a spus că pandemia a fost învinsă, campania de vaccinare a fost un mare succes. Lumea s-a demobilizat. Au zis că dacă totul este aşa bine de ce să ne mai vaccinăm. Ori lucrurile astea spuse de la cel mai înalt nivel al acestei țări creează în mod evident confuzie și s-a ajuns la situația în care ne găsim astăzi”, a spus Alexandru Rafila la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`