Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila despre mutațiile coronavirusului după ce trei pacienți s-au reinfectat
Alexandru Rafila despre mutațiile coronavirusului după ce trei pacienți s-au reinfectat

Alexandru Rafila despre mutațiile coronavirusului după ce trei pacienți s-au reinfectat

26 iun. 2020, 21:06,
Antonia Ceausu în Actualitate

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a afirmat, după ce trei pacienți din Sibiu s-au reinfectat cu noul coronavirus, faptul că virusul nu a suferit mutații. De asemenea acesta a contrazis afirmația conform căreia pentru vaccinarea antigripală vaccinul este tetravalent „pentru patru tulpini bănuite”.

„Grupul științific de la nivelul Ministerului Sănătății, echipele de specialiști din comisiile de speciallitate evaluează aceste cazuri și una din concluzii ar fi că există tulpini diferite. Gândiți-vă, și atunci când facem un vaccin antigripal, îl facem tetravalent, pentru patru tulpini bănuite (…) Nu avem informații referitoare la mutații. Inițial, s-a făcut o secvențiere a virusului la Institutul Cantacuzino.

Am făcut și noi la „Matei Balș” – mutațiile care au fost detectate sunt punctiforme, adică sunt minimale și nu avem practic dovezi că există un virus care s-ar transmite mai ușor sau că ar provoca forme diferite de boală față de cele care s-au înregistrat acum câteva luni. Eu nu vreau să contrazic pe nimeni, vă spun un punct de vedere profesional și cam atât ”, a declarat Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila, despre situația pandemiei de COVID-19 din România: „Suntem pe creștere, este adevărat”

Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a lansat un semnal de alarmă cu privire la situația pandemiei de coronavirus din România. Acesta a afirmat că din punct de vedere al incidenței cumulative, țara noastră este pe locul 3 în UE, după Suedia și Portugalia

„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată.

De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondia (…) Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită.

Ar trebui toți să milităm în acest sens (…) Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Există riscuri mari să apară un număr mare de cazuri „

Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea cazurilor de infecție cu coronavirus din România. Acesta a afirmat că momentan nu știe dacă trebuie să ne îngrijoreze situația însă nu ar trebui să ne liniștim. De asemenea, Alexandru Rafila a menționat că situația din aziluri trebuie ținută sub control deoarece în acestea au fost descoperite foarte multe persoane infectate cu noul virus care au dezvoltat sau erau predispuse să dezvolte forme grave.

„Nu știu dacă trebuie să ne îngrijorăm, dar nu putem nici să stăm liniștiți. Ne găsim într-o situație în care nu putem să nu luăm în calcul posibilitatea ca anumite spitale de boli infecțioase să fie suprasolicitate. Chiar și la noi, la Institutul Matei Balș, a crescut numărul de internări zilnice.

Sunt importante câteva elemente. Să vedem cine se infectează, dacă sunt persoane din categorii la risc sau persoane vârstnice, la care probabilitatea de apariție a unor complicații și implicit a necesității terapiei intensive este mai mare. Acolo poate apărea un blocaj foarte important. De asemenea, trebuie să vedem dacă focarele care apar în diverse locuri din țară sunt suficient de bine gestionate, monitorizate, încât să nu se răspândească infecția în comunitatea în care ele se manifestă. Mă refer la căminele de vârstnici, unde, știți bine, au apărut cazuri și există riscuri mari să apară un număr mare de cazuri care să se complice și să apară forme grave.

Noi avem la nivel global peste 100.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic

Medicul spune că e important să nu depășim acest nivel de 300 și ceva de cazuri înregistate zilnic. „Dacă terenul acesta crescător va continua, vor apărea probleme serioase pentru sistemul de sănătate. Cred că ar trebui ca toată lumea să acționeze pentru ca lumea să fie informată permanent și să fie încurajată să respecte măsurile acestea de protecție individuală (…) Noi avem la nivel global peste 100.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic. Boala avansează. Sunt țări apropiate de noi unde, tot așa, există o creștere îngrijorătoare. Noi ar trebui să fim mai atenți și la relația cu UE.

Dacă noi am avut o situație favorabilă în urmă cu circa 10-15 zile, aveam 5-6 de cazuri noi la un milion de locuitori, acum această cifră s-a dublat, avem 10-12 cazuri noi la un milion de locuitori, dacă luăm media ultimelor 7 zile. Cred că trebuie să fim foarte atenți să nu intrăm noi pe lista unor țări din care nu se poate călătiori. Există și această posibilitate”, a declarat Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru, despre înmulțirea cazurilor de COVID-19: „Sper să nu fie al doilea val”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit despre situația alarmantă din ultimele zile în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta a afirmat că speră să nu fie vorba despre un al doilea val de COVID-19.

”Sper ca în perioada următoare, după ce avem o distanţă oarecare de 7-10 zile de la a treia perioada de relaxare, să revenim ca număr de cazuri într-un context în scădere. Suntem la 4 zile cu peste 300 de cazuri, cam la 7 zile în creştere. Sper să nu fie al doilea val. Nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia.

Sunt încă nişte precauţii care trebuie respectate. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare tocmai mizând pe spiritul civic (…) E nevoie de multă colaborare între spitale Covid si spitalele suport, mai avem o perioadă pe care trebuie să o gestionăm, nu am terminat partea ascendentă.

Sper să fie o creştere progresivă şi sporadică, nu una exponenţială, ca să ne gândim ca la 1 iulie să avem o alta măsură de relaxare, iar la 15 iulie-inceputul lunii august să avem o viaţă cvasinormală, dar depinde numai de noi. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, nu accentuată, trebuie să pregătim momentul toamna-iarnă. Totul depinde de noi”, a declarat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 decembrie 2024
02 decembrie 2024