Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre momentul când pandemia se va apropia de final: „Speranța de a ne întoarce la o viață cât de cât normală va putea să se transforme în realitate”

Alexandru Rafila, despre momentul când pandemia se va apropia de final: „Speranța de a ne întoarce la o viață cât de cât normală va putea să se transforme în realitate”

08 mart. 2021, 23:22,
Bianca Rebegea în National

Luni seara, 8 martie 2021, la B1 TV, profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre situația vaccinării anti-COVID-19 în România și a declarat că se așteaptă la o îmbunătățire în perioada care urmează, deoarece ar putea ajunge în țară peste 2 milioane de doze de vaccin.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că finalul lunii septembrie ar putea reprezenta revenirea la o viață cât de cât normală.

Alexandru Rafila: „Situația se va schimba în bine în perioada următoare”

Făcând referire la decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, făcut luni de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, Alexandru Rafila a explicat:

”Oferă accesibilitate mai mare la vaccinare. Situația se va schimba în bine în perioada următoare pentru că vor intra canitități mari sau foarte mari de vaccin. În această lună intră 2,4 milioane de doze din diferite vaccinuri, probabil 4 milioane de doze în luna aprilie. Este important ca accesul la vaccinare să fie cât mai larg și ceea ce cred că trebuie rezolvat acum este legat de asigurarea acestei capacități operative de cel puțin 100.000 de administrări zilnice la nivel național, deci creșterea vitezei, și informarea populației întrucât, pe măsură ce aceste vaccinuri ajung în România să existe suficienți doritori încât să nu avem centre de vaccinare care să aștepte să apară cineva care ar vrea care să se vaccineze. (…)

Toată lumea întreabă și pe mine, și pe alți colegi, când putem să ne întoarcem la normalitate. Ne vom întoarce atunci când reușim să asigurăm o protecție însemnată în rândul populației, iar chestiunea asta depinde de viteza cu care vaccinăm și de modul în care oamenii cred în autorități, respectă, pe de o parte, măsurile și, pe de altă parte, optează pentru vaccinare”.

Alexandru Rafila: „Cu cât reușim să imunizăm mai rapid, cu atât problemele vor fi mai mici”

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă, la cum merg lucrurile acum, vede luna septembrie ca un termen realist pentru imunizarea celei mai mari părți a populației, Alexandru Rafila a răspuns:

”Cel mai optimist scenariu, din punctul meu de vedere, este sfârșitul lunii septembrie, mai contează și acea lună. Ăsta trebuie să fie ritmul de administrare – 3 milioane pe lună pentru un vaccin la care se administrează două doze înseamnă 1,5 milioane de persoane. Vaccinul de la Johnson and Johnson, la care administrarea este unică, poate, la rândul lui, să accelereze imunizarea. Cu cât reușim mai rapid, cu atât problemele vor fi mai mici și speranța de a ne întoarce la o viață cât de cât normală va putea să se transforme în realitate”.

Alexandru Rafila: „Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze”

Medicul Alexandru Rafila precizează că luna septembrie este un termen realist de a reveni la normalitate doar dacă minimul de vaccinări zilnic va fi de 100.000 de doze. De asemenea, elementul care va face diferenţa este cel al interesului oamenilor de a fi disponibili să se imunizeze.

„Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a declarta Alexandru Rafila, la RFI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *