Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, urmând ca din luna martie să fie luate o serie de măsuri de relaxare. Până atunci, ministrul a afirmat că va fi o perioadă grea, pentru că în spitale apar focare de infecție la personalul medical.
„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situaţie în Bucureşti şi încercăm să găsim soluţii, chiar temporare, pentru continuarea activităţii şi ca pacienţii să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferenţe. E adevărat că proporţia de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienţii internaţi cu alte boli şi care se infectează în spital”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul afirmă că se fac toate eforturile pentru ca situația să rămână sub control
Acesta afirmă că, în ciuda faptului că cazurile cu forme grave ale bolii sunt rare, este totuși o perioadă dificilă pentru cadrele medicale.
„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ţi continui activitatea şi înseamnă relocarea de personal de pe alte secţii. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unităţi, cu asistenţă de la DSP şi Ministerul Sănătăţii. Ne pregătim şi pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus Alexandru Rafila.
Ne așteaptă măsuri de relaxare
Ministrul Sănătății a mai spus că vor fi eliminate o parte din măsurile restrictive, urmând să fie instituite o serie de măsuri de relaxare.
„Cred că până la sfârşitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Şi lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunţăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.
Restricțiile actuale rămân valabile în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19
Deocamdată, nu poate fi vorba de relaxarea măsurilor de siguranță, cel puțin până la depășirea vârfului valului 5, deoarece riscul este mult prea ridicat.
Previziunile INSP arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri zilnic și ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii viitoare, iar capacitatea maximă de internare pentru patologia COVID-19 între 8 și 10 februarie, a avertizat ministrul Sănătății.
Ce spune Raed Arafat despre ridicarea restricțiilor
În comparație cu alte țări, restricțiile din România sunt mai blânde.
„Putem vorbi, dar nu în acest moment. Acum rămânem foarte precauți. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Țările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri, acum au început să scadă”, a declarat Raed Arafat.
Aşadar, în prezent, nu se poate vorbi de eliminarea restricțiilor, care oricum în România sunt mult mai permisive decât în alte țări, a mai precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).