Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, despre infectarea cu Omicron: „75% din cazuri sunt cu această tulpină”
Alexandru Rafila, despre infectarea cu Omicron: „75% din cazuri sunt cu această tulpină”

Alexandru Rafila, despre infectarea cu Omicron: „75% din cazuri sunt cu această tulpină”

24 ian. 2022, 15:58,
în Actualitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, transmite românilor că a aproape imposibil să nu se infecteze cu varianta Omicron a virusului Covid, având în vedere că gradul de transmisibilitate e atât de ridicat.

Ministrul Sănătății a mai spus că tulpina Omicron este dominantă în România, însă cazurile grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta. De asemenea, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută şi capacitatea de testare.

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI. Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una, maximum două săptămâni, practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila.

Dr. Alexandru Rafila, despre vaccinarea copilului său

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă își va vaccina copilul împotriva noului coronavirus. Ministrul Sănătăţii a declarat că nu are nicio reţinere să îşi imunizeze copilul împotriva SARS-CoV-2, acesta fiind pregătit şi chiar ştie despre discuţiile legate de utilitatea serului.

„Aici nu este vorba curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicaţii şi nu am niciun fel de reţinere în a face acest lucru. Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să îl vaccinez înainte să existe vaccin. El va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie (pentru copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani – n.r.). Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie. L-am vaccinat şi împotriva gripei, am făcut-o şi anul trecut. Deja aici am o componentă proactivă, e pregătit şi mă întreabă când urmează să facem acest lucru”, a răspuns Rafila, atunci când a fost întrebat dacă are curaj să îşi vaccineze copilul.

În opinia sa, nu este nimic „spectaculos” în a vaccina copiii împotriva COVID şi ar trebui introdusă în şcoli o materie de studiu privind prevenţia pe partea de sănătate.

„Nu este nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipseşte foarte mult partea asta de educaţie pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenţiei, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă de prevenţie. Şi dacă am reuşi în şcoli să introducem o astfel de disciplină serios făcută, după o curriculă, cu personal pregătit, o disciplină care să facă parte din curricula obişnuită de pregătire a elevilor, ar fi un mare câştig pe termen mediu şi pe termen lung, pentru că am avea o populaţie mult mai sănătoasă, care ar avea nevoie de mult mai puţine servicii de sănătate şi cred că ar putea să contribuie mult mai serios la dezvoltarea ţării”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025