Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că datele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică ar fi imposibil să fie utilizat doar pentru manipulare. De asemena acesta a menționat că procentul de cinci la sută este unul considerabil care ar trebui să ne preocupe.
„Cinci la sută e un procent mare, nu am mai avut de mult. Trebuie să fim preocupaţi, nu panicaţi, nu trebuie speriaţi părinţii, să nu îşi mai trimită copiii la grădiniţă, nu trebuie speriaţi vârstnicii.
Lumea trebuie să fie conştientă că nu există niciun fel de regie.În momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibil modul de manipulare a datelor pentru că aceste date sunt raportate de fiecare judeţ în parte, sunt 42 de raportări care sunt centralizate de Serviciul de Transmisiuni Speciale
Nu e vorba numai de reacţia mea, în general a oamenilor care lucrează în sănătatea publică, sunt foarte diferite de realitate ar trebui să explice colegii care fac acest lucru în mod curent cum se face testarea, cum se face raportarea. Noi ducem lipsă de abilitate în comunicare. Facem lucruri foarte bune, dar nu ştim să le prezentăm suficient să fie lumea lămurită care e situaţia cu această epidemie, cum se testează, cum se raportează, acest lucru ar trebui explicat şi atunci lucrurile ar intra într-o relaxare şi lumea nu ar mai avea anumite opinii.
Oamenii sunt de bună credinţă, dar necunoscând bucătăria pot să aibă o opinie diferită”, a afirmat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus: „Foarte mulți oameni au fost încurajați să nu respecte măsurile”
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19. Acesta a afirmat că situația actuală din România este una îngrijorătoare.
„Am început o serie de activități, nu este total surprinzător. În spațiul public au apărut tot felul de informații. Că de fapt epidemia nu există, virusul nu există și foarte mulți oameni au fost încurajați să nu respecte măsurile acestea de protecție individuală care până la urmă au rezultat în protecția comunității în care ei trăiesc”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, Alexandru Rafila consideră că cetățenii trebuie să continue să fie precauți pentru că pandemia de coronavirus va continua să existe. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că situația trebuie asumate iar viața trăită în continuare, respectând totuși câteva măsuri.
„Cred însă un lucru și aici trebuie să fim toți de acord. Acest comportament precaut trebuie să ne caracterizeze viața în următoarele luni, poate în următorul an, pentru că această pandemie nu va dispărea însă noi o să trebuiască să continuăm activitățile economice, sociale cele de învățământ. Mi se par extrem de importante și atunci trebuie să ajungem la obișnuința unor măsuri pe care le luăm de comportament preventiv și asta e situația.
Trebuie să ne asumăm lucrul ăsta și să mergem înainte. Am spus de la început că trebuie să găsim un echilibru între măsurile luate pentru protejarea sănătății publice și măsurile care să facă posibilă funcționarea societății și funcționarea economiei”, a mai spus Alexandru Rafila.