Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre consumul crescut de azitromicină: „Utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave”

Alexandru Rafila, despre consumul crescut de azitromicină: „Utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave”

19 nov. 2020, 21:46,
Bianca Rebegea în National

Joi, 19 noiembrie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a României, a declarat că a crescut îngrijorător de mult consumul de azitromicină. S-a constatat că există persoane care folosesc „fără discernământ” antibiotice, încercând să prevină sau să trateze boala COVID-19, însă fac mai mult rău decât bine.

„Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice. Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale.

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase”, a explicat Rafila, în cadrul dezbaterii „Conştientizarea consumului de antibiotice în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată de DC Media Group.

Alexandru Rafila avertizează că utilizarea de antibiotice poate duce la creșterea rezistenței bacteriene

Alexandru Rafila, care este şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a dezvăluit faptul că „după o aparentă scădere”, consumul de antibiotice a crecut foarte mult. De asemenea, pe un trend crescător se află și utilizarea excesivă a antibioticelor legată de apariţia unor infecţii precum cea cu Clostridium difficile.

„Diferenţele care există între nordul şi sudul Europei, între nordul şi estul Europei devin tot mai pregnante şi, pe măsură ce în partea de continent în care ne găsim noi consumul de antibiotice înregistrează nivele ridicate, se cuplează acest consum, în mod evident, şi cu creşterea rezistenţei bacteriene. Noi acum avem o oportunitate ca ţară legată de un proiect pe care îl facem la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘ Matei Balş’, în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu asistenţa tehnică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Încercăm să introducem bunele practici în prescrierea antibioticelor, mai ales în spitale, unde se utilizează antibiotice cu spectru larg, antibiotice de rezervă, de multe ori, ca şi primă intenţie”, a precizat Rafila.

Reprezentantul României la OMS: „Nu insista pentru a obţine un antibiotic!”

El a evidențiat că oamenii nu trebuie să ceară cu tot dinandinsul să primească antibiotice, fiindcă utlizarea lor ar putea duce la obișnuința organismului cu acestea, nemaifuncționând atunci când este neapărată nevoie de ele.

„Nu insista pentru a obţine un antibiotic! Medicii de familie ştiu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienţii sunt destul de revendicativi şi vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obţii antibiotic! Din păcate, se obţine în continuare. Nu aş zice cu uşurinţă, dar se pot obţine antibiotice la farmacie, dacă insişti. Sau, la anumite farmacii. Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele şi durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecţii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calităţii acestor produse”, a precizat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *