Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, despre cele două doctorițe acuzate de omor și recent eliberate: „Așa cum nu am comentat când procurorii le-au reținut, nu voi comenta nici acum”
Alexandru Rafila, despre cele două doctorițe acuzate de omor și recent eliberate:

Alexandru Rafila, despre cele două doctorițe acuzate de omor și recent eliberate: „Așa cum nu am comentat când procurorii le-au reținut, nu voi comenta nici acum”

20 aug. 2024, 21:00,
în Actualitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți seara, 20 august, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că cele două doctorițe acuzate de procurori de omor și recent eliberate din arest nu vor reveni la muncă. El a subliniat că, în astfel de cazuri, este necesară o pauză, mai ales că aceste persoane activează în terapie intensivă și îngrijesc pacienți critici.

„Deși instanța a decis că nu există nicio interdicție, iar teoretic s-ar putea întoarce la muncă, trebuie să ținem cont că vorbim despre două persoane care au trecut printr-o săptămână extrem de dificilă, sub o presiune publică imensă. Este clar că reintegrarea lor în activitate va fi complicată. Oricine trece printr-o asemenea experiență nu cred că se poate întoarce imediat la muncă, mai ales într-un domeniu atât de sensibil cum este îngrijirea pacienților critici,” a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Rafila, întrebat dacă cele două doctorițe se pot întoarce la Spitalul Pantelimon

Ministrul a făcut, de asemenea, apel la respectarea prezumției de nevinovăție și la păstrarea demnității umane și profesionale.

„Așa cum nu am comentat atunci când procurorii au reținut cele două doctorițe, nu voi comenta nici acum când instanța le-a eliberat. Totuși, consider că trebuie să subliniem un aspect important. În România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive și să păstrăm respectul pentru demnitatea umană și profesională, mai ales că vorbim de două femei tinere. Dacă sunt vinovate, vor plăti pentru faptele lor, dar până atunci trebuie să menținem aceste principii,” a adăugat Rafila.

El a subliniat că presiunea exercitată asupra corpului medical nu este benefică pentru pacienți, deoarece medicii trebuie să lucreze într-un mediu de respect și confort, la fel cum pacienții trebuie tratați cu profesionalism și grijă. Rafila a precizat, de asemenea, că nu a discutat cu premierul despre demisia sa, ci doar despre necesitatea funcționării eficiente a sistemului medical pe termen scurt și mediu.

În ceea ce privește cazul doctorițelor de la Spitalul Pantelimon, acestea au fost eliberate marți din arest, după ce Curtea de Apel București a admis contestațiile depuse de avocații lor. Doctorițele, reținute inițial pe 8 august, sunt acuzate de tentativă de omor și omor calificat, fiind suspectate că ar fi redus de două ori doza de noradrenalină administrată unui pacient de 54 de ani aflat în stare critică. Judecătoarea care a dispus inițial arestarea lor a motivat că acestea ar fi acționat ilegal și inuman, considerându-se în drept să decidă cine trebuie să moară pentru a elibera paturile din secția de terapie intensivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *