Prima pagină » National » Alexandru Rafila, despre bolnavii de cancer, îngrămădiți pe holul Institutului Oncologic: „Trebuie să găsim o soluție tranzitorie”

Alexandru Rafila, despre bolnavii de cancer, îngrămădiți pe holul Institutului Oncologic: „Trebuie să găsim o soluție tranzitorie”

27 oct. 2020, 22:15,
Bianca Rebegea în National

Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, la Antena 3, că este necesară implementarea unei soluții tranzitorii, în cazul situației petrecute ieri, la Institutul Oncologic București, când o mulțime de bolnavi de cancer, stăteau îngrămădiți la coadă, pe holul spitalului, în plină pandemie de coronavirus.

„Eu înțeleg și este justificată reticența personalului medical de a consulta, de a trata acești pacienți în lipsa unei testări, pentru că discutăm de o boală care s-a întins foarte mult, dar trebuie să găsim măcar o soluție tranzitorie și aceasta se poate contura.”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Mai există deja două teste rapide pentru antigen pe lista de aprobare a OMS”

Reprezentantul României la OMS a anunțat că, pe lista de aprobare a Organizației Mondiale a Sănătății se află două teste rapide pentru antigen, care ar putea constitui soluția evitării unor situații nedorite, și anume crearea unor cozi extrem de mari, care ar putea duce la înrăutățirea pandemiei. Totodată, Rafila a menționat că acele teste pot fi utilizate în paralel cu creșterea capacității de testare. Mai mult decât atât, profesorul are o propunere, și anume dezvoltarea unor centre de training pentru personal și pentru supervizarea testării.

„Mai există deja două teste rapide pentru antigen, care se află pe lista spre aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății. Pentru reducerea timpului de așteptare și pentru evitarea acestor situații cu niște cozi extrem de mari, cred că testarea, utilizând teste de bună calitate, însă nu orice fel de teste, pentru acești pacienți, iar dacă la aceste teste rezultatele se dau în timp util, ar putea să constituie o soluție tranzitorie. În paralel, creșterea capacității de testare prin teste de biologie moleculară este absolut necesară, mai ales în situația dată, dar și aici am o remarcă și chiar o propunere, fundamentată de mult timp.

Este vorba de dezvoltarea a cel puțin 4-5 centre de training pentru personal și pentru supervizarea testării. Adică noi trebuie să fim siguri nu numai că facem teste mult mai multe, ci și că acestea sunt sigure din punct de vedere al rezultatelor, pe care le pun la dispoziția pacienților.”

Eficiența răspunsului ar putea fi limitată dacă sistemele funcționează independent

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că sistemul de sănătate publică, sistemul de asistență medicală și cel de comunicare ar trebui să găsească o cale pentru a se integra în același loc, fiindcă în caz contrar, dacă acestea funcționează în mod indepedent, ar putea duce la limitarea eficienței răspunsului.

„Sunt câteva lucruri care ar trebui intergrate și aș mai face un singur comentariu. Noi discutăm de sistemul de sănătate publică, de sistemul de asistență medicală, de comunicare, lucrurile astea trebuie să-și găsească undeva o integrare. Dacă fiecare funcționează independent, ca să spunem așa, atunci eficiența răspunsului va fi în mod evident limitată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *