Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, declarații privind valul cinci al pandemiei în România: „Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele”
Alexandru Rafila, declarații privind valul cinci al pandemiei în România: „Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele”

Alexandru Rafila, declarații privind valul cinci al pandemiei în România: „Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele”

17 nov. 2021, 09:45,
Roxana Butuc în Actualitate

Dr. Alexandru Rafila a declarat faptul că deși numărul de cazuri este în scădere, este necesar să se păstreze măsurile de protecție pentru a evita o posibilitate ca România să intre în valul cinci.

El trage un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă în Europa, fiind vigilenți în momentul în care numărul de cazuri ar începe să crească.

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre valul cinci în țară

Într-o declarație dată, dr. Alexandru Rafila afirmă că deși numărul de infectări este în scădere, acest lucru nu trebuie să ne relaxeze și să neglijăm măsurile de protecție. Acesta susține că România ar trebui să fie pregătită pentru un posibil val cinci, având în vedere că acest lucru se întâmplă deja în Europa.

„Cred că în următoarele câteva săptămâni problema de sănătate publică va reveni în limite normale, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim pregătiți pentru valul 5. Trebuie să dezvoltăm policlinicile și tratamentele. Sunt antivirale noi. Cred că foarte rapid, în vreo lună, se poate că acestea să ajungă în România. Se poate că acest lucru să se negocieze direct la nivel european, prin UE.

Eu aș vrea să ne coordonăm și la valuri cu țările europene și la număr de decese, pentru că noi stăm mult mai rău. Și sper să avem un răspuns comparabil, dar trebuie să facem toți un efort. Trebuie să trecem într-o faza de solidaritate atunci când sesizăm o creștere a numărului de cazuri”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila atrage atenția asupra necesității certificatului verde la locul de muncă

În ceea ce privește proiectul certificatului verde, acesta precizează că faptul că este nevoie să se ia cât de repede o decizie clară privind certificatul verde la locul de muncă, întrucât situația, în special din perspectiva numărului de decese, este îngrijorătoare.

„Eu sunt absolut tulburat de faptul că acum, când suntem pe scădere, nu e nimeni afectat de 500 de decese pe zi, câte au fost. Dacă lucrăm toți împreună, avem șanse, dar dacă așteptăm rezolvarea de la un singur om sau instituție, nu se poate. Dacă luăm o decizie, trebuie să se aplice și prelaților, și profesorilor, și parlamentarilor, tuturor. A pornit de la personalul medical și s-a ajuns la vreo 40 de amendamente, de nici nu mai recunoaștem proiectul inițial. Probabil că până la sfârșitul lunii ar putea să treacă acest proiect prin procedura parlamentară”, a declarat Alexandru Rafila cu privire la implementarea certificatului verde.

Alexandru Rafila, despre situația pandemică din România

De asemenea, dr. Alexandru Rafila a mai vorbit despre situația pandemică din România, în contextul ultimelor date oficiale. Acesta explică faptul că impunerea certificatului verde ar menține pandemia sub control.

„Suntem într-o situaţie de descreştere rapidă a numărului de cazuri şi de decese. Folosim certificatul verde ca să ajungem într-o situaţie epidemiologică rezonabilă care să nu ne mai pună în pericol spitalele şi să nu putem să tratăm oamenii şi să avem sute de decese pe zi. Acesta este motivul pentru care am vrea să folosim certificatul verde. Avem şi o veste bună (…). Noi în momentul de faţă suntem într-o situaţie de descreştere rapidă a numărului de cazuri şi de decese. E clar că acest trend descendent va continua o perioadă de timp”, a declarat acesta.

În ceea ce privește propunere PNL privind legea testelor gratuite timp de 30 de zile pentru angajați, al cărui amendament ar fi ca nevaccinații care se testează la stat și au rezultat pozitiv, să-și plătească spitalizarea, acesta declară faptul că acest lucru nu ar duce decât la creșterea numărului de deese, întrucât oamenii ar refuza să meargă la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *