Alexandru Rafila contrazice OMS. Președintele Societății Române de Microbiologie contrazice Organizația Mondială a Sănătății, din care face parte, ca reprezentant al României. Rafila susține că asimptomaticii sunt surse de infectare cu coronavirus, asta deși OMS a explicat că asimptomaticii transmit arareori infecția. De altfel, România e singura țară care internează cu forța bolnavii asimptomatici.
„Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila contrazice OMS: „Să stea în izolare!“
Profesorul Alexandru Rafila consider că asimptomaticii ar trebui să stea în izolare.
„Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările. Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri. Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului
Oficialii OMS au însă altă opinie.
„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă, conform CNBC.
Pacienţii asimptomatici infectaţi cu COVID-19 contaminează obiectele din jurul lor
Pacienţii simptomatici dar şi cei fără simptome contaminează mediul în care stau, conform unui studiu recent realizat în China.
Studiul medical punctează pe necesitatea dezinfectării tuturor obiectelor cu care intră în contact pacienţii COVID-19.
Pacienţii asimptomatici contaminează obiectele şi suprafeţele din jur, având riscul de a infecta şi alte persoane care intră în contact cu acestea, transmite un studiu recent realizat de către cercetători chinezi.
„Plasarea unor pacienţi bolnavi în camere de izolare cu presiune negativă poate crea un fals sentiment de siguranţă. Trebuie ţinut cont de o igienizare consecventă şi riguroasă”, explică echipa de autori, condusă de specialistul Zhiyong Zong, de la Universitatea Sichuan din China.
Studiul recent, publicat în jurnalul academic al Societăţii americane de microbiologie a presupus recoltarea de probe din şase camere de izolare cu presiune negativă unde erau internaţi 13 pacienţi confirmaţi cu COVID-19, într-un spital din Chengdu, China. Cercetarea a inclus şi doi pacienţi asimptomatici.
Suprafeţele studiate au fost unele precum mânerele de la uşa toaletei, clanţele, întrerupătoarele, bara de metal de la patul de spial, chiuvetele, cerceafurile, scurgerea de la baie, pernele, măsuţele de lângă pat, sistemul de ventilaţie, precum şi aerul din încăpere.
Rezultele studiului realizat pe pacienţii asimptomatici
Concret, 44 din cele 112 de probe luate de pe suprafeţe (39,3%) au fost pozitive pentru SARS-CoV-2, detectate prin testul PCR (testul în timp real folosind reacţia polimerilor). Totuşi, aerul din încăpere nu a ieşit pozitiv.
„Rezultatele arată că spaţiul în care sunt trataţi pacienţi asimptomatici în stare stabilă sau fără simptome, este contaminat la nivel intens cu virusul care provoacă COVID-19”, spune Zong.
Spre exemplu, într-o singură cameră în care era internat un pacient asimptomatic, 4 suprafeţe, incluzând pernele, cearceaful, sistemul de ventilaţie, marginea de fier de la pat au fost pozitive pentru SARS-CoV-2”, mai spune cercetătorul.
Persoanele asimptomatice contaminează obiectele şi suprafeţele din jurul lor şi astfel, îi expune la infectarea cu noul coronavirus pe persoane care ajung să le atingă, cum ar fi membrii familiei, personal medical etc.