Medicul Alexandru Rafila are aceeaşi părere cu Klaus Iohannis. Într-o ieşire în spaţiul public, reputatul medic este de părere că în România nu se impune, la această dată, instaurarea carantinei generale.
Reacţia vine după ce Emmanuel Macron a hotărât să reinstituie carantina generală în Franţa. Totuşi, Rafila a explicat contextul care stă în spatele deciziei luate de preşedintele Franţei.
Alexandru Rafila nu crede că România trebuie să intre în carantină totală
După anunţul lui Emmanuel Macron deaspre reinstituirea carantinei generale în Franţa, Alexandru Rafila a explicat, în direct la Digi 24 ca ţara a luat decizia după ce numărul de cazuri a crescut vertiginos. Totuşi, Franţa are de două ori şi jumătate mai multe cazuri decât România, iar acest lucru explică decizia oficialităţilor din Hexagon.
În altă ordine de idei, reprezentantul României la OMS, Rafila, a spus că în zona localurilor şi a celor de alimentaţie publica din Franţa, masca era opţionala, iar o majoritate covârşitoare de francezi nu obişnuiau să o poarte: „utilizarea măștii era o glumă în zona localurilor, în zona de alimentație publică. Nu se utiliza masca în niciun fel”. „Explozia actuală de cazuri este, până la urmă, rezultatul unei relaxări totale, care – după sezonul cald, care a dus la o scădere de cazuri – a determinat situația pe care o vedem acum”, a subliniat el.
Nu exista riscul de a intra în carantină totală
Alexandru Rafila este de părere că situaţia din România este mai bună decât cea din Franţa, iar datorită acestui lucru, ţara noastră nu va adopta carantinarea generală. Totuşi, observăm o creştere permanentă a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19, iar în timpul verii nu am avut o scădere, ba din contră, am înregistrat o creştere a numărului de cazuri:
„Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”, a declarat Alexandru Rafila.
Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri într-o conferință de presă că „situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”.
Care este contextul epidemiologic în România
România, conform Grupului de Comunicare Strategică, înregistrează record după record. Cazurile de persoane care s-au infectat cu COVID-19 sunt mai multe de la o zi la alta. În luna octombrie 2020, România a bătut 11 recorduri de infectări. În anumite oraşe ale ţării unde rata de incidenta a virusului a trecut de 3 la mia de locuitori s-a impus carantinarea localităţilor respective. Vorbim de oraşe cum e Craiova, Bucureşti sau Cluj-Napoca. Purtatul măştii în spaţiile publice deschise şi închise este obligatoriu, iar autorităţile centrale trag un semnal de alarmă spunând că sistemul medical din România poate intra într-un colaps dacă populaţia nu respecta măsurile luate de ei iar numărul de cazuri zilnice continua să crească.
” Până astăzi (nr. ieri), 28 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222.559 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați, potrivit știrioficiale.ro
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.343 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.” se arată în comunicat.