Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cere guvernului să doneze Republicii Moldova o parte din dozele de vaccin pe care le primește România.
„Controlul pandemiei COVID-19 reprezintă o prioritate pentru toate statele din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și deocamdată doar statele membre ale UE au acces la vaccinuri. Consider că ar fi un semn de solidaritate din partea României să doneze o cantitate de vaccin fraților noștri din Republica Moldova, pentru a asigura protecția personalului medical implicat în îngrijirea pacienților. La fel cum virusul nu cunoaște granițe, și lupta cu acesta trebuie să se încadreze în același registru, pentru a putea cu toții să revenim cât mai rapid la o viață normală.”, a declarat Alexandru Rafila.
Anunț făcut de un senator liberal
În luna noiembrie, senatorul liberal de diaspora, Viorel Badea, anunța că guvernul PNL va dona Republicii Moldova o parte din primele vaccinuri anti-Covid pe care le va primi de la Uniunea Europeană.
Potrivit raportărilor oficiale, în Republica Moldova au fost peste 1.000 de cazuri zilnice de Covid până în 24 decembrie. În ultimele zile, numărul cazurilor noi este în scădere.
Alexandru Rafila critică festivismul de la debutul campaniei de vaccinare
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a adus critici dure la debutul campaniei de vaccinare.
Alexandru Rafila a declarat că se va vaccina, după ce, recent, s-a vindecat de infecţia cu COVID şi a ieșit recent din izolare. Potrivit acestuia organismul uman are nevoie de o consolidare a răspunsului imun, iar vaccinul oferă această oportunitate.
„Am să mă vaccinez. Știți bine că eu am trecut prin infecție și luni, 21 decembrie, a fost prima zi când am ieșit din izolare. Mă voi vaccina, probabil în câteva luni, în luna aprilie cel mai probabil. Las ciclul natural al bolii să își urmeze drumul (…) Sigur, o să îmi fac și dozări de anticorpi până atunci, dar în luna aprilie probabil că mă voi vaccina, pentru că e nevoie și de o consolidare a răspunsului imun, iar vaccinul oferă această oportunitate, mai ales că sunt multe persoane care au făcut forme de boale inaparentă. Sunt așa-zisele persoane asimptomatice, care nu știu că au trecut prin boală, dar ele sunt vaccinate și lucrul acesta nu înseamnă în niciun caz o problemă pentru ele. Nu trebuie să testeze în mod separat, dimpotrivă, e bine să se vaccineze, iar lucrul acesta le consolidează răspunsul imun”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Deplasare cu elicopterul ca să așteptăm la frontieră două cutii de vaccin“
Reprezentantul României la OMS a criticat ceea ce el a numit „festivismul” cu care a fost primită prima tranșă din vaccinul anti-COVID-19 şi a estimat că banii cheltuiţi cu astfel de „festivităţi” au fost mai mulţi decât costul vaccinului primit.
„Pentru cele două cutii de vaccin care au sosit – că discutăm de două cutii de vaccin care conțineau, fiecare dintre ele, cinci recipiente secundare, care erau în gheață carbonică (…) mi s-a părut puțin cam mult festivism: deplasare cu elicopterul ca să așteptăm la frontieră vaccinul… Adică, până la urmă, cheltuielile implicate de aceste ‘festivități’ au fost, cred, mai mari decât valoarea vaccinului primit.
Cred că trebuie să fim modești și să facem o campanie de informare pentru că, din câte am văzut eu, campania de informare cam bate pasul pe loc. Ea trebuia să înceapă simultan cu obținerea aprobării vaccinului de la Agenţia Europeană a Medicamentului și cadrele medicale trebuie rapid instruite – toate cadrele medicale – pentru că ele sunt sursa de informații pentru restul populației. Cred că bătălia în ceea ce privește durata vaccinării se dă în funcție de calitatea campaniei de informare și de comunicare”, a apreciat declarat Alexandru Rafila.
Mihaela Anghel, prima româncă vaccinată anticoronavirus
O asistentă medicală generalista din cadrul Institutului Naţional Prof. dr. Matei Balș a fost prima româncă vaccinată anticoronavirus. Aceasta este membra echipei care, pe data de 27 februarie 2020 a preluat primul pacient bolnav de COVID-19 din România.
Mihaela Anghel a declarat că se simte privilegiată pentru că a fost aleasă să se vaccineze prima.