Ministrul Sănătății susține că certificatul verde expiră pe data de 1 februarie pentru persoanele care nu şi-au făcut a treia doză. Alexandru Rafila a menționat faptul că în acest fel România va intra pe logică mecanismului european care menţionează faptul că certificatul digital este valabil 9 luni.
Certificatul european de vaccinare este valabil pentru o perioadă de 9 luni de la data efectuării celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19.
Alexandru Rafila arată că certificatul verde expiră pe 1 februarie 2022
Într-o declaraţie făcută la un post de radio, Alexandru Rafila a arătat faptul că certificatul verde va expira pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu 9 luni. Așadar, dacă nu vor mai efectua doza booster, persoanele nu vor putea să mai folosească certificatul verde de la data de 1 februarie 2022. Ministrul a previzat că în perioada următoare va fi o revitalizare a campaniei de vaccinare:
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila la Europa FM.
Alexandru Rafila spune că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.
Certificatele verzi au o valabilitate de 9 luni
Comisia Europeană a anunțat pe 21 decembrie că certificatele Covid emise în blocul comunitar vor fi valabile doar 9 luni fără o doză booster a unui vaccin împotriva coronavirusului, relatează Deutsche Welle. Decizia anunțată de executivul condus de Ursula von der Leyen vine în contextul răspândirii noii variante Omicron mult mai infecțioase a coronavirusului în Uniunea Europeană, la fel ca în restul lumii.
Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național „pentru a oferi certitudini călătorilor și reduce perturbările”. Comisia a introdus de asemenea o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster în certificatul Covid.
Ministrul Sănătății a vorbit și despre valul generat de noua tulpină Omicron
Ministrul Sănătății a avut o intervenție legată de valul generat de tulpina Omicron. Alexandru Rafila a specificat că numărul internărilor este unul mic și că nu există un număr mare de copii care sunt spitalizați, în pofida informațiilor apărute în presă în ultima perioadă:
„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”, afirmă ministrul.