Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, avertisment despre valul de COVID din România. Ce spune despre starea de alertă
Alexandru Rafila, avertisment despre valul de COVID din România. Ce spune despre starea de alertă

Alexandru Rafila, avertisment despre valul de COVID din România. Ce spune despre starea de alertă

20 iul. 2022, 14:13,
BZI.ro, în Actualitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre cazurile zilnice de COVID-19 şi despre starea de alertă din România. Ministrul a punctat că nu este un susţinător al reintroducerii stării de alertă.

În aceeași conferință de presă, Alexandru Rafila a vorbit şi despre masca de protecţie. Ministrul consideră că folosirea măștii de protecție este esențială pentru a combate acest val de COVID-19, dar este doar o recomandare.

Alexandru Rafila, despre valul de COVID-19 din România și starea de alertă

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre faptul că România se confruntă cu un val de COVID-19 și că el personal nu este adeptul reintroducerii stării de alertă. Demersul este unul extrem este de părere ministrul şi poate fi făcut doar în contextul în care situaţia scapă de sub control. Acesta speră că România nu va ajunge într-un astfel de scenariu. Tendința de creștere va mai continua pentru o perioadă de câteva săptămâni şi nu este exclus ca numărul de cazuri zilnice să ajungă la 10.000:

(…) Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat, important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și pe de altă parte să avem suficient de multe pături pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații (…).

Rafila a specificat faptul că la nivel național, unitățile medicale sunt ocupate în proporţie de 10%, existând un procent mai mic al paturilor de la Terapie Intensivă ocupate.

Masca de protecție este obligatorie în spaţiul public?

Ministrul Sănătății a menţionat faptul că masca de protecție nu este obligatorie în spaţiul public, dar purtarea acesteia este recomandată de autorități. Cea mai bună măsură de protecție este folosirea măștilor chirurgicale omologate. Ba mai mult, în spitale deja s-a instituit purtarea măștii de protecție:

Masca a revenit în unitățile sanitare. Noi avem o bază legală care permite fiecărei unități sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, să utilizeze masca, atât personalul, cât și pacienții, pentru prevenirea transmiterii infecțiilor nosocomiale, diverse infecții și aici includ și infecția cu coronavirus. E un ordin din anul 2016, ordinul 1101 care este disponibil în acest moment și își poate face efectul fără niciun fel de probleme la nivelul unităților sanitare. a explicat ministrul Alexandru Rafila.

În trecut, ministrul a subliniat faptul că masca trebuie purtată în spaţiile publice aglomerate și în zonele cu spaţiu închis. Varianta Omicron este mult mai virală decât precedentele variante, susțin cercetătorii. Așadar, Alexandru Rafila a vorbit despre valul de COVID-19 din România, rămânând de văzut cum evoluează situația actuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *