Prima pagină » National » Alexandru Rafila, apel la populaţie să nu ia tablete de iodură de potasiu în mod preventiv, acestea putând avea efecte secundare

Alexandru Rafila, apel la populaţie să nu ia tablete de iodură de potasiu în mod preventiv, acestea putând avea efecte secundare

29 mart. 2022, 14:53,
în National

Apel la populaţie să nu ia de iodura de potasiu în mod preventiv. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, marți, 29 martie, cum se administrează pastilele de iodură de potasiu către persoanele de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina. Ministrul face apel la populație să nu ia tabletele în mod profilaxic.

Alexandru Rafila a declarat într-o conferință de presă faptul că săptămâna trecută, întreaga cantitate de pastile de iodura de potasiu a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății, acum căutându-se cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România.

apel la populaţie să nu ia iodură de potasiu, cutii cu tablete de iodura de potasiu

Ministrul Rafila a menţionat că la adulții de peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare

Ministrul Sănătăţii, apel la populaţie să nu ia iodură de potasiu în mod preventiv

Apel la populaţie să nu ia iodura de potasiu în mod preventiv. După ce inițial a anunțat că de săptămâna viitoare se va începe distribuirea tabletelor, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi, 29 martie, Alexandru Rafila a menţionat faptul că pastilele de iodură de potasiu trebuie administrate doar în cazul unei urgenţe, şi doar la indicaţia autorităţilor.

„Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactive în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Ministrul Sănătăţii a precizat că dozajul pentru iodura de potasiu se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani, un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți, două comprimate. La fel şi în cazul femeilor gravide sau celor care alăptează.

apel la populaţie să nu ia iodură de potasiu, barbat ce ia doua pastile impreuna cu un pahar de apa

În acest sens, Alexandru Rafila face apel la populaţie să nu ia tablete de iodură de potasiu în mod preventiv, acestea putând avea efecte secundare

Tratamentul cu iodură de potasiu se administrează în maxim 8 ore de la anunțul autorităților

Ministrul Rafila a menţionat că la adulții de peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zonă care se petrece incidentul nuclear.

În România nu poate fi cazul, a precizat Rafila, discuțiile despre iodura de potasiu fiind aduse în discuție odată cu apariția conflictului din Ucraina.

„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.

În acest sens, Alexandru Rafila face apel la populaţie să nu ia tablete de iodură de potasiu în mod preventiv, acestea putând avea efecte secundare.

apel la populaţie să nu ia iodură de potasiu, cutii de tablete de iodura de potasiu

În România nu poate fi cazul, a precizat Rafila, discuțiile despre iodura de potasiu fiind aduse în discuție odată cu apariția conflictului din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *