Alexandru Rafila a vorbit în cursul zilei de marţi.despre numărul mare de noi infecţii cu COVID-19. Potrivit acestuia creşterea de infectări este cauzată de o transmitere comunitară intensă, lucru care ar trebui să alerteze populaţia.
Rata de incidență cumulată a COVID-19 ( peste 100/100.000 de locuitori) în ultimele 14 zile s-a înregistrat, săptămâna trecută, în București și 15 județe, față de perioada similară anterioară, când Bucureștiul și 11 județe raportau acest nivel.
Ce spune Alexandru Rafila despre numărul mare de noi infecții COVID-19
”Este destul de mult și practic această medie de peste 1500 de cazuri, raportată în decursul unei săptămâni se păstrează.
Mai mult, procentul foarte mare de cazuri pozitive din totalul testelor efectuate duminică, peste 20%, arată faptul că discutăm de o transmitere comunitară intensă și lucrul acesta trebuie să ne alerteze măcar, dacă nu chiar să ne îngrijoreze pentru că el se coroborează și cu un avertisment pe care l-am primit, nu neapărat noi.
E vorba de o informare făcută de Centrul European de Control al Bolilor care include România într-o listă de șapte țări cu riscuri mari în ceea ce privește evoluția viitoare a epidemiei cu noul coronavirus pentru că discutăm de două probleme. Un număr mare de cazuri și cu afectare serioasă a persoanelor din categoriile vulnerabile”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit DC News.
Care este rata incidentei la nivel naţional, pe judeţe
Vâlcea: 172.0
Mun. București: 160.3
Vaslui: 153.3
Brașov: 140.3
Iași: 138.4
Bacău: 134.4
Albă: 120.8
Neamț: 115.7
Cluj: 108.3
Caraș-Severin: 107.2
Teleorman: 106.8
Covasna: 106.7
Timiș: 103.7
Galați: 102.3
Suceava: 101.2
Prahova: 101.1
Alexandru Rafila a găsit o coincidență stranie. „Chiar și zilele coincid!“
Alexandru Rafila, Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a găsit o coincidență stranie în ceea ce privește numărul persoanelor infectate cu coronavirus raportat de Grupul de Comunicare Strategică.
„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută. Dacă vă uitați, chiar și zilele coincid. Recordul de ieri, de peste 1.700 de cazuri, este o replică a recordului înregistrat în săptămâna trecută, exact în aceeași zi. Următoarele două zile au fost peste 1.600 de cazuri și să vedem mâine ce o să ne arate raportarea“, a declarat Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti susține că așteaptă cu interes următoare perioadă.
„Chestiunea cu valurile este următoarea. Țările din Uniunea Europeană, din Vestul Europei, cu siguranță sunt în valul doi, se observă creșteri importante ale numărului de cazuri, după o acalmie destul de lungă din timpul verii. Diferența față de noi este legată de faptul că noi, în cursul verii, am avut totuși destul de multe cazuri, mult mai multe decât ei în aceeași perioadă. Sigur, unii vin cu teoria primului val care continuă, nu este vorba de o problemă legată de numărul valului”, a precizat Alexandru Rafila.
„Prin urmare, este vorba despre studiul unei evoluții, iar la noi, începând de la 1 iunie, a fost în mod constant o evoluție crescătoare care, din păcate, nu s-a oprit nici în momentul de față. Rămâne să vedem ce va fi în viitor. Eu aștept și cu interes profesional, dar și cu îngrijorare, rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor este un moment care, de obicei, duce la creșterea transmisibilității”, a mai spus Alexandru Rafila.