Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila a vorbit despre internalizarea măsurilor de protecție care ar putea stopa pandemia de coronavirus
Alexandru Rafila a vorbit despre internalizarea măsurilor de protecție care ar putea stopa pandemia de coronavirus

Alexandru Rafila a vorbit despre internalizarea măsurilor de protecție care ar putea stopa pandemia de coronavirus

27 iul. 2020, 23:20,
Antonia Ceausu în Actualitate

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat că măsurile de prevenție adoptate la nivel mondial, cum ar fi spălatul pe mâini, masca de protecție și distanțarea socială, sunt cea mai sigură cale de stopare a pandemiei de coronavirus. Acesta consideră că ele ar trebui să devină o obișnuință în mentalul colectiv.

„Se întâmplă și în Spania și în România. Am avut un anumit tip de comportament în timpul stării de urgență și altul acum. Oamenii au un orizont de așteptări. De asta trebuie să facem din măsurile de prevenție o parte din viața cotidiană.

Dacă reușim să internalizăm aceste măsuri (mască, spălat pe mâini, distanțare fizică) rezolvăm problema. Să nu fie subiect de dezbatere, ci de normalitate. Sunt și persoane care aduc în discuție anumite lucruri pe care le-au citit și induc frică. Lucruri în general care nu aduc un beneficiu.

Care ar fi motivele pentru care să fim optimiști? Văd în fiecare zi că numărul crește, avem transmitere comunitară, dublul de pacienți internați la spital… Care este indicatorul din această listă care să mă facă pe mine să fiu optimist? Trebuie să scădem sub 1 acel indicator. Nu mai putem să intrăm în stare de urgență, asta este părearea mea.

În mod natural asimptomaticii vor fi izolați la domiciliu dacă numărul tot crește. Nu trebuie să umplem spitalele cu asimptomaticii. Faptul că au fost izolați a fost și dintr-o frică ca nu cumva să-și îmbolnăvească familia, pentru că au fost cazuri în China și Italia.

Nu se consideră că reinfectarea este o regulă, ci o chestiune mult-mult mai rară. Mutațiile la nivelul virusului sunt minimale. Ele nu au dus până acum la diferențe majore la anticorpi. Pe asta se bazează și vaccinul: el trebuie să fie universal pentru mai multe virusuri coron”, a declarat Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila precizează în ce condiții se pot organiza alegerile locale din septembrie

Alegerile locale pot avea loc în luna septembrie doar dacă în România infectările cu coronavirus vor fi ţinute sub control.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, afirmă că alegerile locale pot avea loc în luna septembrie, aşa cum a fost stabilit, însă numai în condiţiile în care în România infectările cu coronavirus vor fi ţinute sub control şi dacă populaţia va respecta toate recomandările.

„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată de transmitere sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot, iar dacă punem o medie de 10 persoane, cred că ducem undeva spre 200.000. Şi accesul alegătorilor poate fi şi el controlat încât să evite aglomeraţia”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.

Un NU hotărât

Întrebat dacă alegerile locale vor putea avea loc în condiţiile în care se menţine numărul de infectări cu CoVid-19 la 1.000 pe zi, Alexandru Rafila a explicat că depinde foarte mult de trendul de la acel moment.

„Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu, dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a declarat Rafila.

„Mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat”

Acesta a adăugat că, dacă în următoarele săptămâni nu se întâmplă o schimbare importantă în atitudinea oamenilor, alegerile nu vor putea avea loc.

„Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două-trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi alegerile pot avea loc la data de 27 septembrie. Deci mai degrabă, nu”, a mai precizat Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024