În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc luni, 14 februarie, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că sunt discuţii pe tema vaccinării anti-Covid-19, mai precis, se ia în considerare despre vaccinarea doar în cadrul cabinetelor medicilor de familie.
„Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti-Covid-19 de către medicii de familie
Având în vedere că tot mai multe centre de vaccinare se închid, ministrul Sănătăţii a fost întrebat dacă se va lua în calcul posibilitatea ca pe viitor, vaccinarea anti-Covid-19 să se facă doar la medicii de familie.
„Da, există astfel de discuții. Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”.
Alexandru Rafila a fost mai întrebat și când ar urma să se implementeze această situație.
„În curând. Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”.
Luând în considerare faptul că în ultima perioadă se discută tot mai mult despre relaxări, ministrul Sănătăţii consideră că revitalizarea campaniei de vaccinare va fi greu de realizat.
Guvernul ia în calcul posibilitatea renunţării la voucherele pentru vaccinare
Totodată, Alexandru Rafila a mai precizat că în perioada următoare s-ar putea lua în discuţie și renunţarea la voucherele pentru persoanele care se vaccinează cu schema completă împotrivaCovid-19. El a menţionat că problema nu este legată de bani.
„Problema nu este a bugetului. Există buget pentru acordarea lor. Au fost un element de stimulare. (…) Era vorba despre un element care să stimuleze vaccinarea. (…) Nu cred că în momentul de faţă acest tichete mai au un viitor, mai degrabă pentru că discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimularea vaccinării, care, din păcate, nu a funcţionat în mod deosebit”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă se poate renunţa la tichete, Alexandru Rafila a răspuns:
„În perioada următoare vom discuta despre această posibilitate. Eu cred că ne vaccinăm ca să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”.
Alexandru Rafila, anunțul momentului despre eliminarea restricțiilor
În contextul în care România trece printr-o descreștere a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19, iar tot mai multe țări din Europa au anunțat faptul că vor elimina restricțiile împotriva COVID-19 -printre care Danemarca, ce a renunțat complet la măsurile restrictive și Spania sau Italia ce au relaxat unele măsuri – Alexandru Rafila anunță momentul în care și țara noastră se va alătura acestora.
„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent, care trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă, la un anumit moment. În primul rând este vorba despre scăderea numărului de persoane internate, dar, mai ales, este vorba despre scăderea numărului de pacienți internați la Terapie Intensivă”, a spus ministrul Sănătății.
Așadar, odată cu descreșterea cazurilor de pacienți internați în cadrul secțiilor ATI, Alexandru Rafila ia în calcul ca vaccinarea anti-Covid-19, să se realizeze doar în cadrul cabinetelor medicilor de familie.